środa, 25 sierpnia 2010

Mule w pomidorach

1 kg mrozonych muli - małży
2 małe szalotki lub 1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 puszka krojonych pomidorów w zalewie, bez skórki
1 szklanka białego wina
sól i świeżo zmielony pieprz
grzanki czosnkowe posmarowane masłem lub oliwą
liście bazylii, natki pietruszki lub rukwii wodnej do dekoracji
przyprawa chili, oregano lub tymianek (dowolnie)

Obieram szalotki i czosnek, kroję na cienkie plasterki. W dużej, głębokiej patelni lub rondlu, na średnim ogniu podgrzewam oliwę aby zeszklić szalotki i czosnek. Wlewam wino a za chwilę rozdrobnione pomidory z puszki. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję kilka minut, dodaję mule, przykrywam, zwiększam ogień i gotuję około 6 minut (od zagotowania sie sosu). Od czasu do czasu potrząsam patelnią, aby wymieszać mule.
Podaję z grzankami, maczając je w sosie pomidorowym. Posypuję bazylią, natką pietruszki lub liśćmi rukwii wodnej.
Mule można je też doprawić ostrą papryką chilli lub suszonym oregano czy tymiankiem, dodając przyprawy do gotujących się pomidorów.

Zupa warzywna z bobem

100 g świeżego bobu
1 łyżka oliwy
1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
1/2 cebuli, drobno posiekanej
1/2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w cienkie plasterki
1/2 marchewki, pokrojonej w plasterki
80 g młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
600 ml bulionu warzywnego
1 duży dojrzały pomidor, obany ze skórki, bez pestek, pokrojony w kostkę
1/2 pęczka bazylii
100 g cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki
100 g fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki
25 g drobnego makaronu, np. spaghetti lub fettuccine, połamanego
2 łyżki zielonego pesto
sól i pieprz
oliwa z oliwek do polania (opcjonalnie)

Bób nacinam ostrym nożem i obieram ze skórki. Na średnim ogniu, w garnku z pokrywką rozgrzewam oliwę z czosnkiem i cebulą. Dodaję selera, marchewkę i smażę przez 5 minut, aż cebula się zeszkli.
Dodaję ziemniaki, bulion i pomidora, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gdy się zagotuje, wkłama całe łodyżki bazylii z listkami. Zmniejszam ogień, gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 10 - 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Od czasu do czasu mieszam.
Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaję fasolkę szparagową, cukinię oraz bób. Gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw, przez około 8 - 10 minut, pod koniec dodając makaron. Doprawiam w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Wyjmuję bazylię, wlewam zupę do talerzy, do każdego dodaję po łyżce sosu pesto, ewentualnie skropiam oliwą z oliwek. Smacznego!

piątek, 20 sierpnia 2010

Ciasto na naleśniki

1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralne gazowanej
3 jajka
12 łyżek mąki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
5 łyżek oliwy

Mieszam płynne składniki, dodaję składniki suche. Miksuję i odstawiam masę naleśnikową na ok. 30 min. Smażę cienkie placki na mocno rozgrzanej patelni. Do smażenia nie dodaję już oliwy. Samcznego!

Skrzydełka w glazurze brzoskwiniowej

15 skrzydełek
2 łyżki oliwy do smażenia
1 mała cebula pokrojna w kostkę
2 łyżki posiekanego drobno świeżego imbiru
1/4 szklanki ciemnego octu balsamicznego
100 ml sosu sojowego
1/2 szklanki dżemu brzoskwiniowego
pieprz, sól

Skrzydełka myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Oprószam solą i pieprzem. Do głębokiej patelni wlewam oliwę, dodaję cebulę i imbir. Przyrumieniam na wolnym ogniu. Dodaję ocet winny, gotuję ok. 2 min. Dodaję sos sojowy i dżem. Gotuję na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 15 min,, od czsu do czasu mieszając. Miksuję sos i ostudzam. Wkładam kurczaka do foliowego woreczka, wlewam sos i zawiązuję szczelnie woreczek. Wyciskam wcześniej powietrze z woreczka. Wkładam do lodówki na 12 godz., od czasu do czasu wygniatam woreczek. Skrzydełka wkładam do żaroodpornego naczynia razem z marynatą. Piekę ok 50 min. Podaje z ryżem. Smacznego!!!

środa, 11 sierpnia 2010

Zielona sałata

1 główka zielonej sałaty
1 garść rucoli
10 pomidorków koktaliowych
6 cienkich plasterków wędzonego boczku
1 kula sera mozzarella
5 łyżek ciemnego octu balsamicznego

Sałatę płuczę i osuszam. Pomidorki przekrajam na pół i wrzucam do miski z sałatą. Boczek przyrumieniam na patelni. Na koniec dodaję ocet i przez chwilę podgrzewam. Boczek wraz z powstałym sosem wrzucam do miski z sałatą. Podaję z bagietką. Smacznego!!!

Zapiekana cukinia

3 nieduże cukinie
1 kubeczek śmietany 18%
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanego koperku
kilka listków świeżego oregano
3 łyżki bułki tartej
1 puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru

Cebulę i czosnek siekam i podsmażam na patelni. Dodaje pomidory i gotuję, aż sos zgęstnieje. Przyprawiam solą, pieprzem, cukrem i oregano. Sos przelewam do żaroodpornego naczynia. Na wierzch kładę cukinie przekrojone na pół. Posypuję solą. Z śmietany, bułki tartej i ziół przygotowuję masę, którą smaruję cukinię. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 25 min. Podaję z bagietką. Smacznego!!!

Golonka z imbirem

2 golonki 100 ml sosu sojowego 3 łyżki cukru brązowego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml bulionu ok 7 cm świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plasterki 3 ząbki czosnku w koszulkach 1 cała papryczka chili Golonkę myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Wkładam do żaroodpornego naczynia. Wszystkie składniki sosu mieszam i wlewam do naczynia. Naczynie przykrywam i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 2 i 1/2 godziny. Następnie zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze przez 1 i 1/2 godziny, co jakiś czas pojewając golonkę powstałym sosem. Podaję z musztardą i wiejskim chlebem.