Składniki:
2 łyżki smalcu najlepiej ze skwareczkami
2 duże cebule
50 dag łopatki/szynki wieprzowej
1 łyżka czerwonej papryki
1 łyżeczka kminku
1 butelka (0,5 l.) piwa
1 gruba kromka chleba razowego
1 łyżka mąki
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroję w gruba kostkę i wrzucam na roztopioną łyżkę smalcu, żeby ją przysmażyć na złoto. W tym czasie umyte i osuszone mięso kroję w grubą kostkę i szczodrze oprószam papryką. Kiedy cebule się przysmażą wrzucam mięso i obsmażam przez ok. 10 minut, tak by zamknąć pory z każdej strony. Posypuję mięso kminkiem i wlewam połowę piwa. Garnek przykrywam i duszę wszystko na najmniejszym możliwym ogniu przez ok. 45 minut. Kruszę chleb (bez skórki) i wsypuję do gulaszu. Wlewam resztę piwa i gotuję jeszcze na małym ogniu przez ok. 15 minut. Na patelni przygotowuję zasmażkę z 1 łyzki smalu i 1 łyżki mąki. Podaję do gulaszu i całość zagotowuję. Podaję z knedlikami.
poniedziałek, 15 listopada 2010
Knedle czeskie
Składniki:
30 dag mąki pszennej,
2 kajzerki,
5 dag masła,
1 jajko,
1 szklanka mleka,
1 dag świeżych drożdży,
sól.
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy mało. Kajzerki kroimy w drobną kostkę i zrumieniamy na rozpuszczonym tłuszczu. W misce mieszamy ze sobą mąkę, mleko, drożdże, jajko i sól. Zagniatamy dość gęste, łatwo odklejające się od dłoni ciasto. Dodajemy zrumienione na maśle bułki i znowu zagniatamy.Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i formujemy wałek (w kształcie małego bochenka).W dużym garnku gotujemy osoloną wodą. Umieszczamy w nim knedel i gotujemy około 20 minut, co jakiś czas obracając go w wodzie. Następnie knedel odcedzamy, chwilę czekamy i kroimy na plastry. Podajemy z gulaszem lub innym gęstym sosem.
30 dag mąki pszennej,
2 kajzerki,
5 dag masła,
1 jajko,
1 szklanka mleka,
1 dag świeżych drożdży,
sól.
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy mało. Kajzerki kroimy w drobną kostkę i zrumieniamy na rozpuszczonym tłuszczu. W misce mieszamy ze sobą mąkę, mleko, drożdże, jajko i sól. Zagniatamy dość gęste, łatwo odklejające się od dłoni ciasto. Dodajemy zrumienione na maśle bułki i znowu zagniatamy.Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i formujemy wałek (w kształcie małego bochenka).W dużym garnku gotujemy osoloną wodą. Umieszczamy w nim knedel i gotujemy około 20 minut, co jakiś czas obracając go w wodzie. Następnie knedel odcedzamy, chwilę czekamy i kroimy na plastry. Podajemy z gulaszem lub innym gęstym sosem.
Etykiety:
dania mączne
sobota, 6 listopada 2010
Racuszki z jabłkami lub dynią
Składniki:
2 jajka
4 dag cukru
5 łyżek mleka lub śmietany
12 dag mąki
szczypta soli
30 dag jabłek lub dyni
olej do smażenia
cukier puder
Wykonanie:
Żółtka urzeć z cukrem, dodać mleko lub śmietanę, pianę z białek, mąką oraz sól i wymieszać. Dynię lub jabłka obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z ciastem.
2 jajka
4 dag cukru
5 łyżek mleka lub śmietany
12 dag mąki
szczypta soli
30 dag jabłek lub dyni
olej do smażenia
cukier puder
Wykonanie:
Żółtka urzeć z cukrem, dodać mleko lub śmietanę, pianę z białek, mąką oraz sól i wymieszać. Dynię lub jabłka obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z ciastem.
Etykiety:
dania mączne
Muffinki
Składniki:
125 g masła,
1 szklanka mleka,
1 jajko,
2 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
szczypta soli,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatki:1/2 tabliczki czekolady, kilka śliwek,3 łyżeczki kakao.
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku, po czym dodajemy do niego 1 szklankę mleka i rozkłócone jajko. Dodatki (czekoladę, śliwki, itp.) kroimy w kosteczkę. Specjalną muffinkową foremkę smarujemy masłem.Wszystkie suche składniki (mąkę, oba cukry, proszek i sól) mieszamy ze sobą w dużej misce. W mieszance robimy spory dołek i wlewamy do niego "mokre" składniki oraz dodatki.
Mieszamy krótko łyżką, tylko do względnego połączenia się składników. Ciasto ma być grudkowate! Pod żadnym pozorem nie wolno używać miksera i w ogóle nie mieszać zbyt długo i dokładnie, gdyż muffinki wyjdą twarde.
Nabieramy ciasto łyżką i nakładamy do foremek do około 3/4 wysokości. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż ciastka ładnie się zarumienią. Sprawdzamy czy są dobre wbijając w nie patyczek - jeśli jest suchy, to wyciągamy muffinki. Po lekkim wystudzeniu wyjmujemy z foremek i przekładamy na kratkę, aby wystygły do końca.
125 g masła,
1 szklanka mleka,
1 jajko,
2 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
szczypta soli,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatki:1/2 tabliczki czekolady, kilka śliwek,3 łyżeczki kakao.
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku, po czym dodajemy do niego 1 szklankę mleka i rozkłócone jajko. Dodatki (czekoladę, śliwki, itp.) kroimy w kosteczkę. Specjalną muffinkową foremkę smarujemy masłem.Wszystkie suche składniki (mąkę, oba cukry, proszek i sól) mieszamy ze sobą w dużej misce. W mieszance robimy spory dołek i wlewamy do niego "mokre" składniki oraz dodatki.
Mieszamy krótko łyżką, tylko do względnego połączenia się składników. Ciasto ma być grudkowate! Pod żadnym pozorem nie wolno używać miksera i w ogóle nie mieszać zbyt długo i dokładnie, gdyż muffinki wyjdą twarde.
Nabieramy ciasto łyżką i nakładamy do foremek do około 3/4 wysokości. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż ciastka ładnie się zarumienią. Sprawdzamy czy są dobre wbijając w nie patyczek - jeśli jest suchy, to wyciągamy muffinki. Po lekkim wystudzeniu wyjmujemy z foremek i przekładamy na kratkę, aby wystygły do końca.
Etykiety:
desery
Karmelowe ciasteczka
Składniki:
4 batony Mars,
1/2 kostki masła,
1,5 filiżanki płatków śniadaniowych (np.Nestle Fitness).
Wykonanie:
Batony kroimy na małe kawałki. Wkładamy do małego rondelka, dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, stale mieszając. Kiedy masa stanie się płynna, wsypujemy płatki i delikatnie mieszamy, aby równomiernie połączyły się za czekoladą.Gotową miksturę za pomocą łyżki przekładamy do foremki i wygładzamy jej powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.Aby ułatwić sobie wyjmowanie schłodzonych batoników, możemy zanurzyć na 3 sekundy dna foremek w ciepłej wodzie.
4 batony Mars,
1/2 kostki masła,
1,5 filiżanki płatków śniadaniowych (np.Nestle Fitness).
Wykonanie:
Batony kroimy na małe kawałki. Wkładamy do małego rondelka, dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, stale mieszając. Kiedy masa stanie się płynna, wsypujemy płatki i delikatnie mieszamy, aby równomiernie połączyły się za czekoladą.Gotową miksturę za pomocą łyżki przekładamy do foremki i wygładzamy jej powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.Aby ułatwić sobie wyjmowanie schłodzonych batoników, możemy zanurzyć na 3 sekundy dna foremek w ciepłej wodzie.
Etykiety:
desery
Sałatka z pomidorów i jajek
6 jajek
4 pomidory
1 cebula
6 łyżek majonezu
3 łyżki śmietany
¼ łyżeczki curry
sól, pieprz
Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Jeśli mają twardą skórkę, to lepiej je obrać. Jajka ugotować na twardo - ja gotuję 7-8 minut - obrać i pokroić w ósemki. Wymieszać majonez ze śmietaną, doprawić curry, solą i pieprzem.Sos wymieszać z resztą pokrojonych składników. Gotową sałatkę przełożyć o salaterki i podawać. Przechowywać w razie potrzeby w lodówce i wyjąć10 minut przed podaniem.
4 pomidory
1 cebula
6 łyżek majonezu
3 łyżki śmietany
¼ łyżeczki curry
sól, pieprz
Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Jeśli mają twardą skórkę, to lepiej je obrać. Jajka ugotować na twardo - ja gotuję 7-8 minut - obrać i pokroić w ósemki. Wymieszać majonez ze śmietaną, doprawić curry, solą i pieprzem.Sos wymieszać z resztą pokrojonych składników. Gotową sałatkę przełożyć o salaterki i podawać. Przechowywać w razie potrzeby w lodówce i wyjąć10 minut przed podaniem.
Etykiety:
sałatki
Likier kawowy
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
125 ml spirytusu,
niepełna szklanka cukru,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej.
3/4 puszki mleka wlać do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu. Jak będzie ciepłe wsypać cukier i podgrzewać dalej na małym ogniu cały czas mieszając. Rozrobić kawę z pozostałą ilością mleka i wlać do mleka z cukrem. Podgotować chwilę, następnie ostudzić cały czas mieszając. Gdy ostygnie wlać strumieniem spirytus cały czas mieszając.
125 ml spirytusu,
niepełna szklanka cukru,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej.
3/4 puszki mleka wlać do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu. Jak będzie ciepłe wsypać cukier i podgrzewać dalej na małym ogniu cały czas mieszając. Rozrobić kawę z pozostałą ilością mleka i wlać do mleka z cukrem. Podgotować chwilę, następnie ostudzić cały czas mieszając. Gdy ostygnie wlać strumieniem spirytus cały czas mieszając.
Etykiety:
alkohole
Blok czekoladowy
Składniki:
4 opakowania petit beurre (4x100g )
1 szkl. rodzynek (namoczonych w gorącej wodzie i porządnie odsączonych)
200 ml wody
1 masło roślinne lub masło
¾ szkl. cukru (jeśli daję rodzynki) lub 1 szkl. jeśli bez rodzynek
3 łyżki kakao
Przygotować foremkę keksówkę wyłożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Do bardzo dużej miski wsypać mleko w proszku, połamane na kawałki herbatniki i rodzynki. Wymieszać suche produkty. Do garnuszka wlać wodę, włożyć masło, cukier i kakao. Mieszając – zagotować (cukier powinien się rozpuścić, a całość połączyć w jednolity płyn). Nie studzić. Do suchych produktów wlać połowę płynu i mieszać (np. drewnianą łyżką). Początkowo mieszanie idzie bardzo ciężko, a mleko w proszku zaczyna tworzyć grudki. Dolewać partiami pozostały płyn, i dość energicznie każdorazowo mieszać.Wyłożyć uzyskaną gęstą masę do foremki, ubić masę, by pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. Przykryć folią spożywczą. Przestudzone wstawić do lodówki, aż do porządnego stwardnienia (u mnie zwykle na całą noc). Kroić na małe porcje.Smacznego!
4 opakowania petit beurre (4x100g )
1 szkl. rodzynek (namoczonych w gorącej wodzie i porządnie odsączonych)
200 ml wody
1 masło roślinne lub masło
¾ szkl. cukru (jeśli daję rodzynki) lub 1 szkl. jeśli bez rodzynek
3 łyżki kakao
Przygotować foremkę keksówkę wyłożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Do bardzo dużej miski wsypać mleko w proszku, połamane na kawałki herbatniki i rodzynki. Wymieszać suche produkty. Do garnuszka wlać wodę, włożyć masło, cukier i kakao. Mieszając – zagotować (cukier powinien się rozpuścić, a całość połączyć w jednolity płyn). Nie studzić. Do suchych produktów wlać połowę płynu i mieszać (np. drewnianą łyżką). Początkowo mieszanie idzie bardzo ciężko, a mleko w proszku zaczyna tworzyć grudki. Dolewać partiami pozostały płyn, i dość energicznie każdorazowo mieszać.Wyłożyć uzyskaną gęstą masę do foremki, ubić masę, by pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. Przykryć folią spożywczą. Przestudzone wstawić do lodówki, aż do porządnego stwardnienia (u mnie zwykle na całą noc). Kroić na małe porcje.Smacznego!
Etykiety:
desery
czwartek, 4 listopada 2010
Sposób na kaszę
1 szklanka kaszy
1 łyżka masła
sól
Zagotuj w garnku 2 szklanki wody, posol i dodaj masło. Wsyp kaszę, zamieszaj i wstaw do piekarnika na 25 min na 180 stopni. W trakcie przynajmniej raz pomieszaj. Gotowe!
1 łyżka masła
sól
Zagotuj w garnku 2 szklanki wody, posol i dodaj masło. Wsyp kaszę, zamieszaj i wstaw do piekarnika na 25 min na 180 stopni. W trakcie przynajmniej raz pomieszaj. Gotowe!
Etykiety:
dania mączne
Subskrybuj:
Posty (Atom)