piątek, 25 marca 2011

Zupa z porów i ziemniaków

Składniki:
50 g masła
450 g ziemniaków
450 g pora (białych części, ale trochę zielonych też się przyda)
1 mała cebula
850 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
142 ml kremowej śmietanki
125 ml mleka
szczypiorek
Oczyszczone i obrane ziemniaki pokroić w małą kostkę. Cebulę i pory pokroić w plasterki. Rozgrzać masło w garnku i dodać ziemniaki, cebulę i pora. Wymieszać z masłem i doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie zarumienią się. Dodać gorący bulion i gotować całość przez kolejnych kilka minut (ziemniaki muszą być miękkie). Zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Dodać 3/4 śmietanki i całe mleko. Zagotować wszystko i doprawić do smaku.
Odłożony kawałek zielonego pora pokroić w krążki i lekko podsmażyć na maśle. Gorącą zupę wlać do talerza lub miseczki, na środku ułożyć trochę podsmażonego pora, ozdobić pozostałą śmietanką i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Chili con queso

Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego
1 mała zielona papryczka
½ małej cebuli
1 mała czerwona papryczka
2 ząbki czosnku
200 g pomidorów z puszki
250 g serka homogenizowanego

Przygotowanie:
1. Cebulę obrać i drobno poszatkować. Papryczki oczyścić z szypułek i drobno posiekać. Pomidory drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć cebulę, papryczki i zmiażdżony czosnek. Całość mieszać do momentu aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory, podgrzewać jeszcze 2 minuty.2. Dodać serek homogenizowany i dokładnie wymieszać.3. Podawać na ciepło z chipsami kukurydzianymi.

przepis z "Co dziś jemy, mamo"

Babka herbaciana

Składniki:
500 g mąki
160 g masła
200 g cukru
4 żółtka
2 szklanki mocnej herbaty
160 g rodzynek
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta soli

Składniki na lukier:
pół szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny

Rodzynki włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 min. Osączyć, a napar pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem sukcesywnie dodając żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Ja piekłam w korytku o długości 20cm.Piec około 50-60 minut, w temperaturze 180ºC.

Farsz do pierogów z mięsem

Farsz:
500 g cielęciny (np. udźca bez kości)
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
2 średnie cebule
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (niekoniecznie)

Przygotowanie:
Mięso przekrojone na pół gotujemy w osolonej wodzie przez około 1 i 1/2 godziny (na pół godziny przed końcem dodajemy całe warzywa). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną w kosteczkę 1 cebulę i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut nie rumieniąc. Ugotowane mięso razem z warzywami zmielić w maszynce do mięsa (sitkiem o średnich oczkach). Do zmielonego farszu dodać jajko, sól i pieprz do smaku. Nadzienie wymieszać, a najlepiej wyrobić ręką. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub trochę bulionu cielęcego, w razie gdyby farsz okazał się za suchy i nie chciał się zlepiać.

Wiejskie pierogi

Ciasto:
4 szklanki mąki
1-2 łyżeczek soli
1 łyżka oliwy/oleju
2 jajka, roztrzepane
ok. 2 szklanek wody

Farsz:
3 szklanki kaszy gryczanej
6 szklanek mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
70 dag białego sera
opcjonalnie: zeszklona cebulka, skwarki z boczku lub słoniny,

Przygotowanie:
Pogrzewam mleko w garnku i wrzucam przepłukaną kaszę z cukrem i solą. Gotuję aż kasza wchłonie płyn. Przestudzam. W tym czasie zagniatam ciasto. Z mąki formuję kopczyk, do którego wsypuję sól, wlewam oliwę i jajka. Najpierw mieszam widelcem, stopniowo dodając ciepłą wodę, potem wyrobiam ciasto rękami, aż stanie się elastyczne i miękkie. Odkładam ciasto przykryte serwetką by odpoczęło na ok. 30 minut. W tym czasie rozkruszam ser do przestudzonej kaszy. Doprawiam farsz do smaku solą i pieprzem, ewentualnie miętą. Farsz powinien mieć delikatnie kleistą, niezbyt sypką konsystencję. Ciasto rozwałkowuję na cienkie płaty i wykrawam krążki, z których lepię pierogi. Po ulepieniu wszystkich zagotowuję wodę w dużym garnku, solę i gotuję pierogi partiami po ok. 3 minuty.

Przepis z "Kuchni Szczęścia"

wtorek, 22 marca 2011

Cannelloni ze szpinakiem i ziołowym serkiem

Składniki:
oliwa
1 opakowanie świeżych płatów na lasagne
500 g ricotty1 duża szalotka, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
200 g szpinaku
świeży tymianek, po posiekaniu czubata łyżka
gałka muszkatołowa, świeżo startasól i pieprz

Sos ziołowy:
50 g masła
50 g mąki pszennej
1/2 l mlekaświeży tymianek, po posiekaniu czubata łyżka
świeży majeranek, po posiekaniu czubata łyżka
gałka muszkatołowa,
świeżo startasól i pieprz
100 g parmezanu

Przygotowanie: Na patelni rozgrzewam oliwę, szklę szalotkę i czosnek. Dorzucam szpinak i przykrywam pokrywką. Po kilku minutach zaczyna się rozmrażać, wtedy co jakiś czas mieszam. Kiedy już całkowicie się rozmrozi i zagrzeje, dodaję zioła i gałkę muszkatołową. Solę i doprawiam pieprzem. Duszę przez ok. 5 minut i odstawiam do przestudzenia. Po ostudzeniu mieszam z ricottą, doprawiam solą i pieprzem.Sos ziołowy to po prostu beszamel z dodatkiem ziół i gałki. Na głębokiej patelni lub w rondelku roztapiam masło, wrzucam mąkę i mieszam do połączenia. Wlewam zimne (!) mleko cienkim strumieniem, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.Dodaję tymianek, majeranek, gałkę, doprawiam solą i pieprzem. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień do średniego i gotuję przez ok. 5 minut, cały czas mieszając.W tym czasie w szerokim rondlu doprowadzam wodę do wrzenia, tak na wysokość 1 1/2 cm. Wlewam kapkę oliwy. Gdy sos i ricotta są gotowe, płaty lasagne wkładam do wrzątku na kilkanaście sekund, tyle tylko by zmiękły. Wyjmuję delikatnie łyżką cedzakową, kładę na deskę, przekrawam na pół (po krótkim boku), układam farsz z ricotty i szpinaku, zawijam i wkładam jeden obok drugiego do przygotowanego naczynia, posmarowanego masłem lub oliwą. Gdy już wszystkie są w naczyniu, polewam sosem, posypuję parmezanem.Piekę w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Podaję z podsuszonymi pomidorkami i świeżymi ziołami. Do tego idealnie pasuje lekka sałatka.

Przepis z "Kuchni Szczęścia"

czwartek, 17 marca 2011

Biała ryba w aromatycznym sosie

Składniki:
60 dag filetu z białej ryby (np.morszczuka)
1 łyżka sosu sojowego
2 limonki, sok i skórka drobno starta (skórka do sosu)
1/2 łyżeczki nasion kuminu, ugniecionych w moździerzu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki nasion kolendry, świeżo ugniecionych w moździerzu
1 duża marchewka, pokrojona w słupki
1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę
1 puszkę krojonych pomidorów (400 g.)
150ml mleczka kokosowego
1 limonka, sok i skórka drobno starta
szczypta cukru brązowego
garść natki kolendry, posiekanej
sól i pieprz do smaku
natka kolendry do dekoracji

Przygotowanie:
Rybę marynuję w sosie sojowym i soku z limonki przez min. 1 godzinę. Po tym czasie piekę w specjalnej torebce foliowej przez ok. 15 minut. Cebulę podsmażam na oliwie. Dodaję czosnek i kolendrę wraz ze skórką z limonek (zarówno tych z marynowania ryby, jak i trzeciej, z której sok, później dodałam do sosu) i smażę ok. 2 minut do uwolnienia aromatów. Po tym czasie dodaję paprykę i marchewkę i smażę je przez kilka minut, aż puszczą soki. Cały czas mieszam, by nie przypalić czosnku i przypraw. Dodaję pomidory i duszę ok. 10 minut na wolnym ogniu. Dodaję mleko kokosowe, sok z limonki, szczyptę cukru brązowego i smażę przez kilka minut. Już po wyłączeniu ognia dodaję natkę kolendry. Podaję z upieczoną w folii rybą. Na na drugi dzień upieczoną rybę pokroję w kawałki wielkości sporego kęsa i wrzucam do sosu, podgrzewając całe danie. Podaję udekorowane natką kolendry ze świeżo upieczonym chlebem.

Sałatka z rucolą i winogronami

Miodowy sos winegret:
1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka miodu
1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz

Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki. Sałatka: 1/2 szklanki kaszki kuskus około 1/2 szklanki wrzącego bulionu po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół, np. natki pietruszki i bazylii 2 garście rukoli (50 g) 4 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na suchej patelni 1/2 granatu, wyłuskane ziarenka 10 dojrzałych czerwonych winogron, przekrojonych na połówki i wypestkowanych około 60 g sera koziego, pokruszonego kilka łyżek tartego Parmezanu sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:
Przygotować Miodowy Sos Winegret (można zwiększyć proporcje sosu o połowę i nie dodawać czosnku). Kaszkę kuskus wsypać do salaterki i zalać wrzącym bulionem 0,5 cm ponad powierzchnię kaszy, odstawić na 10 minut do namoczenia (kaszka powinna wchłonąć cały bulion i być sypka). Przemieszać i dodać świeże zioła, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rukolę opłukać, osuszyć, odciąć twarde łodyżki i włożyć do salaterki z kaszką. Dodać orzeszki pinii, ziarenka granatu oraz winogrona. Wymieszać z kawałkami sera koziego. Przed samym podaniem polać sałatkę winegretem i posypać tartym Parmezanem. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.

Przepis z "Kwestii Smaku"

Łosoś z pieca

Składniki:
1 dojrzały nieduży pomidor (lub kilka pomidorków koktajlowych)
około 100 g filetów z łososia, bez skóry i ości
oliwa extra vergine
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz,
suszone oregano,
świeża bazylia
dobry ocet balsamiczny
opcjonalnie - 2 pomidorki koktajlowe do dekoracji
chrupiąca bagietka
Przygotowanie:
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona wraz z sokiem pozostawiając sam miąższ. Pokroić go w jak najmniejszą kosteczkę, wymieszać z posiekanymi listkami świeżej bazylii, 1 łyżką oliwy extra vergine i szczyptą suszonego oregano.
Łososia pokroić w poprzek na cienkie plastry, rozbić je tłuczkiem na jeszcze cieńsze. Ułożyć w kształt serca bezpośrednio na żaroodpornym talerzu lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć salsą z pomidorów, udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Wstawić pod rozgrzany grill w piekarniku na 5 minut. Podawać z bagietką, doprawiając solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, octem balsamicznym i oliwą extra vergine.

Przepis z "Kwestii Smaku"

Sola po neapolitańsku

Składniki:
60 dag filetów z soli
sok z 1 cytryny
30 dag pieczarek
natka pietruszki
2 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
puszka pomidorów bez skórki
20 dag kwaśnej śmietany
bułka tarta
masło
sól, pieprz, cukier

Filety opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, posolić i posypać pieprzem.
Cebulę obrać i pokroic w kosteczkę. Pieczrki obrać i pokroić. Natkę spłukać i posiekać (same listki, bez łodyżek).
Oliwę rozgrzać na patelni, poddusić cebulę, dodać koncentrat i pomidory z sokiem z puszki (pomidory lekko rozgnieść). Wrzucić pieczarki, natkę, wymieszać i wszystko razem lekko podgrzać. Przyprawić solą, cukrem, pierzem i ewentualnie sproszkowanym czosnkiem.
Masę pieczrkowo-pomidorową przłożyć do natłuszczonej formy, następnie ułożyć filety, przykryć śmietaną i na koniec posypać bułką tartą. Na wierz zestrugać masło. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach ok. 25 min. Smacznego:)

piątek, 4 marca 2011

Karkówka z grilla

Składniki:
1 kg. karkówki bez kości
sól, pieprz
oliwa z oliwek do smarowania
Marynata:
2 szklanki jasnego piwa
2 listki laurowe
1 łyżeczka mielonego kminku
po 5 ziaren: ziela angielskiego, pieprzu i jałowca

Karkówkę myję, osuszam paierowym ręcznikiem i kroje na plastry grubości 1 cm. Rozbijam tłuczkiem i przyprawiam solą i pieprzem. Pzrygotowuję marynatę i zalewam nią mięso. Wstawiam do lodówki na 24 godziny. Każdy płat mięsa smaruję oliwą i smażę na grilu. Smacznego.

Likier "Kukułka"

500 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
30 dag cukierków 'kukułka"
250 ml wódki

Cukierki rozpuścić w gotującym się mleku. Ostudzić a następnie dodać alkohol. Wstawić do lodówki na 2 dni.

Sałatka Gyros

Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
2-3 cebule
3-4 ogórki konserwowe
1 puszka kukurydzy
½ główki kapusty pekińskiej
majonez
keczup
przyprawa "Gyros"
olej lub oliwa
2 ząbki przeciśniętego czosnku
trochę słodkiej papryki

Piersi kurczaka pokroić w niezbyt drobną kostkę. Przyprawę "Gyros" wymieszać z oliwą i taką marynatą posmarować dokładnie mięso. Odstawić na kilka godzin do lodówki (nawet do 12 godzin). Po tym czasie mięso podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić.Układać warstwami w przezroczystej salaterce:
1 - kurczak
2 - cebula
3 - warstwa ketchupu
4 - ogórki (pokrojone w kostkę)
5 - kukurydza (oczywiście odcedzona)
6 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego z czosnkiem i papryką)
7 - poszatkowana kapusta

Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Przepis z "Zachciało mi się gotować"

Sałatka jarzynowa

Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
4 ziemniaki
1 mały seler
1 jabłko kwaśne
3 ogórki kiszone
1 puszka zielonego groszku
4 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku

Jarzyny, jajaka gotuję. Wszystkie składniki kroję w drobną kostkę, mieszam z majonezem i przyprawiam. Smacznego.

Serniczki smażone

Składniki:
60 dag twarogu zmielonego
6 łyżek kaszy mannej
1 i 1/2 szklanki mleka
4 żółtka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Kaszę wsypuję do gotującego się mleka, mieszam i gotuję aż zgęstnieje. Ostudzoną kaszę miksuję z serem i resztą dodatków. Z masy łyżką formuję małe placuszki, które smażę na rozgrzanym oleju. Podaję posypane cukrem pudrem.

środa, 2 marca 2011

Zapiekane muszle z mozzarellą

Składniki:
15 muszli makaronowych (conchiglioni)
1/2 kulki mozzarelli
150 g serka ricotta (twarożku)
2 pełne łyżki mascarpone
1/3 szklanki tartego parmezanu
1 małe białko jaja

Sos pomidorowy:
1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek, najlepiej podłużnych pelati
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonej bazylii
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
cukier
świeża bazylia
oliwa extra vergine do polania

Przygotowanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, serek ricotta, mascarpone, parmezan (2 łyżki odłożyć) oraz białko. Nadziać muszle i odłożyć.
Pomidory z puszki wlać do miski, sprawdzić czy nie mają skórek i szypułek. Pokroić nożyczkami kuchennymi lub nożem na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem pomidorowym lub bulionem, oregano, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz 1 - 2 łyżeczkami cukru.
Powstały sos wylać do żaroodpornego naczynia, na wierzchu położyć nadziane muszle, posypać resztą parmezanu, skropić 2 - 3 łyżami oliwy extra vergine i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 - 25 minut, aż potrawa zacznie bulgotać (można włączyć na chwilę opcję grilla jeśli lubimy zrumieniony i chrupiący makaron po brzegach). Posypać świeżą bazylią.

Przepis z "Kwestii Smaku"

Schab z pieczarkami w śmietanie

Składniki:
3 lub 4 cienkie plastry schabu (około 1 cm grubości), rozbite
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju roślinnego
1 pełna łyżka masła
1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
200 g pieczarek, pokrojonych na mniejsze kawałki
3 łyżki sherry (wina likierowego)
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:
Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cieńsze filety (można poprosić też sprzedawcę o przepuszczenie mięsa przez specjalną maszynkę). Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do foliowego woreczka razem z mąką, potrząsnąć woreczkiem, aby mięso pokryło się mąką.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, smażyć mięso z każdej strony po około 3 - 4 minuty, na lekko brązowy kolor, zdjąć z patelni i odłożyć.
Rozgrzać pozostałą 1 łyżkę oleju na drugiej patelni i zrumienić cebulkę. Dodać pieczarki i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 5 - 8 minut. W międzyczasie nastawić makaron na gotowanie.
Do patelni z pieczarkami dodać sherry a za pół minuty wlać śmietankę, zagotować, włożyć mięso i posypać koperkiem. Gotować jeszcze przez 5 minut, podawać z ugotowanym i odcedzonym makaronem.

Przepis z "Kwestii Smaku".

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Skladniki:
150 g masła
2 łyżki miodu
175 g ciemnego cukru muscovado
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g ciemnej czekolady, roztopionej
2 jajka
sok i skórka z jednej pomarańczy (wcześniej trzeba ją sparzyć)

Masło utrzeć z syropem i cukrem do białości.Miksując dodać sok i skórkę z pomarańczy oraz po jednym jajku.Powoli wlewać gorzką czekoladę.Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.Keksówkę o długości 20 cm posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć ciasto.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piec 60 minut. Lekko przestudzić w formie.

Źródło: "White Plate"