piątek, 15 kwietnia 2011

Roladki rybne zapiekane z ryżem

Składniki:

2 torebki ryżu (po 125 g)

400 ml rosołu warzywnego

200 ml białego wina

2 pory ( biała część łodygi)

50 g masła

25 dag mąki pszennej

250 g śmietany kremówki

1 łyżeczka musztardy

sól

pieprz


nieco cukru

4 pomodory

4 filety z sandacza (może być sola)

Ryż z torebek wsypuję do żaroodpornego naczynia. Wlewam rosół i połowę wina. Pory oczyszczam, przepoławiam wzdłuż i dokładnie myję. Kroję je w paski i posypuję nimi ryż.

Masło roztapiam w rondelku, dodaję mąkę, mieszając podgrzewam aż się przyrumieni. Wlewam śmietanę i resztę wina. Gotuję sos mieszając trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Sos przyprawiam musztardą, solą, pieprzem i cukrem.

Polewam sosem pory. Przykrywam naczynie folią aluminiową i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni na 25 min.

Kiedy ryż się zapieka płuczę filety, osuszam ręcznikem papierowym, przekrajam wzdłuż na pół, posypuję solą i pieprzem i zwijam od krutszego brzegu w ruloniki.

Pomidory muję, nacinam na krzyż, wkładam na kilka sekund do wrzątku, następnie zanurzam w zimnej wodzie i sciągam skórkę. Przekrajam na pół, usuwam peski i kroje w kostkę.

Gdy ryzż jest gotowy. Wyjmuję naczynie z piekarnika. Robię w ryżu zagłębienia i układam roladki. Wszystko posypuję pomidorami i wstawiam do piekarnika na kolejne 15 min., przy tym samym ustawieniu piekarnika.

poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Ciasteczka migdałowe

Składniki:


500 g mąki pszennej

300 g masła

250 g cukru pudru

400 g migdałów razem ze skórkami (grubo posiekanych)

3 roztrzepane jajka

2 łyżeczki cukru waniliowego

Masło posiekać z mąką, następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto (w razie potrzeby dosypać jeszcze trochę mąki).Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta 4 wałki o średnicy 5 cm, każdy owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.Schłodzone wałki kroić na plasterki grubości 1 cm i układać na natłuszczonych blachach. Piec w 200 st.C przez 8-10 minut.






Przepis z "Przy kuchennym stole"

piątek, 8 kwietnia 2011

Pierś kurczaka w parmezanowej panierce

Składniki:

2 piersi z kurczaka

1 jajko

sól, pieprz

3 łyżki tartego parmezanu

3 łyżki bułki tartej

Dodatki:

12 młodych ziemniaków, oskrobanych i ugotowanych w lekko osolonej wodzie.

Surówka:

2 garście rukoli

4 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki

2 szczypiorki wraz z cebulką, drobno posiekane

Kremowy sos chrzanowy:

1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka zmieszana z 2 łyżkami gęstej śmietany. Składniki surówki razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Wykonanie:

Z piersi kurczaka odcinam luźniejsze części, rozbijam tłuczkiem, szczególnie w najgrubszych częściach. W jednym głębokim talerzu roztrzepuję jajko z solą i pieprzem. W drugim mieszam tarty parmezan z bułką tartą. Piersi kurczaka maczam w jajku, a później obtaczam w panierce z tartej bułki i parmezanu. Kurczaka smażę na rozgrzanym oleju (minimum 1/2 cm warstwa) z dwóch stron, na złoty kolor. Podaję z młodymi ziemniaczkami z wody i surówką z rukoli, rzodkiewki i szczypiorku.Przepis z "Kwestii Smaku"

Farsz do pierogów z kapustą i grzybami

Składniki:

1 słoik litrowy suszonych grzybów

1 kg kiszonej kapusty

1 marchewka

1 pietruszka

sól i pieprz

3 łyżki oliwy

3 cebule, pokrojone w kosteczkę


Przygotowanie: Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli, dokładnie odcisnąć. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar np. do zupy grzybowej. Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy. Jeśli nie masz maszynki, grzyby i warzywa można drobno pokroić na desce. Na patelni na oliwie usmażyć cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.

Gofry

Składniki:

3 szklanki mąki (ok. ½ kg)

4 jaja 200 ml mleka 3,2%

200 ml wody

3/4 szklanki oleju

1 kopiata szklanka cukru pudru

20 g proszku do pieczenia

aromat zapachowy

duży cukier waniliowy

Jaja utrzeć z cukrem na pulchną masę, następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, wodę i olej oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażyć w rozgrzanej gofrownicy, po upieczeniu stawiać pionowo, będą przez to bardziej chrupiące. Podawać np. z dżemem lub bitą śmietaną i owocami.

czwartek, 7 kwietnia 2011

Czekoladowe ciasteczka z miętą

Składniki (na 18-21 ciastek):

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru pudru

1/2 szklanki gorzkiego kakao

1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej mięty

szczypta soli

2 jajka

1/4 szklanki stopionego masła (ok. 80-100 g).


W misce połączyć wszystkie suche składniki włącznie z miętą. Stopione i przestudzone masło połączyć z jajkami i wlać je do składników suchych. Zagnieść ciasto (ja dałam 90 g masła i musiałam dosypać trochę mąki, żeby ciasto dało się uformować w kulę). Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (o wadze 35 g). Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach (na jednej blasze 9 sztuk - trzy rzędy po trzy kuleczki). Piec w 180 st.C przez 10 minut (nie dłużej, bo będą za suche). Studzić na blasze, bo gorące, tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie. Przepis z "Przy kuchennym stole" .

środa, 6 kwietnia 2011

Ryba zapiekana z serem

Składniki:

2 filety rybne

20 dag pieczarek

2-3 ząbki czosnku

1 spora cebula

1 łyżka masła

2 łyżki śmietany 18%

sok z cytryny

tarty żółty ser

pieprz, sól, curry, słodka mielona papryka

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim posolone i oprószone pieprzem filety rybne. Skropić sokiem z cytryny, posypać curry, posypać zmiażdżonym czosnkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać bez przykrycia 15-20 minut w 200ºC. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w ćwierć plasterki cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na upieczonych filetach rozprowadzić śmietanę, nałożyć pieczarki z cebulą, posypać serem i papryką. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać aż ser się stopi. Tak przygotowaną rybę podałam z gotowanymi ziemniakami i sałat.

wtorek, 5 kwietnia 2011

Pulpeciki w sosie koperkowym

Składniki pulpety:

600 g mielonego mięsa drobiowego

1 spora cebula

1/2 pęczka koperku

4 łyżki bułki tartej

2 jajka

sól

1 litr bulionu


sos:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

1 szklanka rosołu (można użyć tego, w którym gotowały się pulpety)

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

pęczek koperku



Przygotowanie pulpetów: Koperek i cebulę posiekać (można ją zeszklić na łyżce oliwy, lub użyć surowej), wymieszać z mięsem, bułką tartą, roztrzepanymi jajkami i doprawić solą. Z powstałej masy uformować kulki o średnicy około 4 cm. Wkładać kolejno do wrzącego rosołu i gotować przez około 15 minut, do miękkości. Przygotowanie sosu:w garnuszku rozpuścić masło i wymieszać z mąką. Powoli, ciągle mieszając, dolewać szklankę rosołu w którym gotowały się pulpety. Podgrzewać 5 minut. Wlać śmietanę i wsypać posiekany koperek. Wymieszać (można zagotować). Podawać z pulpetami i kaszą jęczmienną (może być perłowa). Przygotowanie surówki:rzodkiewki umyć, zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku cukrem oraz solą.


Przepis z "Przy kuchennym stole"