poniedziałek, 13 czerwca 2011

Roladki ze szparagami

Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk)
1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g)
8 cienkich plasterków wędzonego boczku
4 krótkie gałązki rozmarynu
oliwa extra vergine, sól i pieprz

Kremowy sos musztardowy z miodem:
1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej •
1 łyżka miodu
6 łyżek śmietanki kremowej 30%
sól i pieprz

Dodatki: ugotowane młode ziemniaki

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę gruboziarnistą z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine.
Odkroić skórkę z boczku wraz z częścią tłuszczu i wyciąć twarde "oczka" jeśli takie są. Każdy plasterek roztłuc tłuczkiem lub rozciągnąć końcem noża na dłuższy i cieńszy. Zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi kurczaka a następnie w 2 plasterki boczku, pod boczek wcisnąć rozmaryn i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Główki przykryć paskiem folii aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec do końca przewidzianego czasu aż boczek lekko się zrumieni. Do naczynia ze szparagami włożyć pokrojone ziemniaki i od razu podawać.

Przepis z "Kwestii Smaku" .

środa, 8 czerwca 2011

Gofry pieguski

Składniki:
125g miękkiego masła
125g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
250g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka letniego mleka
100g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Czekoladę pokroić na małe kawałeczki.
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka, masło, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem.
Dalej ubijając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo dodać mleko.
Wyłączyć mikser i dodać kawałki czekolady. Wymieszać.
W osobnej miseczce ubić białka.
Białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem.
Gofry smażyć na złoty kolor.
Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
Gofry są smaczne same, ale można je jeść oczywiście z ulubionym dodatkiem.

sobota, 4 czerwca 2011

Makaron z prosciutto

Składniki:
200 g makaronu Papardelle
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
5 plastrów szynki parmeńskiej (z kawałka, na wagę)
1 łyżka masła
150 ml śmietanki 30%
10 orzechów macadamia lub 5 włoskich
starty parmezan

Wykonanie:
Na oliwie podsmażam czosnek, dodaję pokrojoną szynkę (bez skórki) i pokrojone orzechy, smażę przez 1 minutę na średnim ogniu, cały czas mieszając.
Dodaję śmietankę, podgrzewam przez chwilę i doprawiam solą i pieprzem.
Mieszam ugotowany makaron z masłem i częścią sosu.
Wykładam do głębokich talerzy i polewam resztą sosu.
Posypuję parmezanem.

Dekoracja:
stopiona na patelni skórka z szynki, suszona bazylia.

Chłodnik litewski

Składniki:
około 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami (wielkości limonki)
2 litry bulionu jarzynowego
sól
200 ml śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
1/2 litra maślanki, zimnej
1/2 litra kefiru, zimnego

Dodatki:
10 rzodkiewek
po 4 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
1 awokado


Przygotowanie:
Botwinkę opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać razem z buraczkami. Bulion zagotować i dodać botwinkę. Posolić i gotować przez kilka minut aż botwinka będzie miękka.
Rozprowadzić śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru i przelać do garnka z zupą. Wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić a następnie przecedzić. Wywar wstawić do lodówki i schłodzić. Ugotowane liście botwinki nie będą wykorzystane do chłodnika.
Wywar wymieszać z maślanką i kefirem, przecedzić ewentualnie przez sitko uzyskując gładką konsystencję barszczu. Pokroić rzodkiewki w drobną kosteczkę, posiekać koperek i szczypiorek. Wymieszać z chłodnikiem. Przed samym podaniem dodać pokrojone w kosteczkę awokado.

Przepis z "Kwestii Smaku"