wtorek, 30 sierpnia 2011

Marynata do mięs z grilla

Składniki:
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka cząberu
szczypta chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka ocetu balsamicznego
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Mięso oprószyć solą i pieprzem. Zioła wymieszać z oliwą i octem. Zalać marynatą mięso, przykryć folią i wstawic na noc do lodówki.

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Deser karmelowy

Składniki:
170 g cukru pudru
375 g skondensowanego mleka (słodzonego)
5 jajek średniej wielkości
1/2 litra mleka (może być mleko kokosowe)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Przygotowuję karmel: wsypuję cukier puder na rozgrzaną patelnię i dodaję do niego dosłownie kilka kropel wody. Mieszam drewnianą łopatką aż się rozpuści i będzie miał piękny brązowy kolor. Następnie wlewam karmel do kilku małych ceramicznych miseczek. Całość przestudzam.
Mleko skondensowane ubijam z jajkami, wlewam mleko i wanilię. Tak ubita masę przelewam do naczyń, w których zastygł karmel. Przykrywam folią aluminiową i piekę około 1 h w kąpieli wodnej. Podaje po wystudzeniu. Smacznego.

Piersi w jogurcie

Składniki:
kurze piersi
mieszanka sałat
1 malutka cukinia, pokrojona w słupki i blanszowana w osolonej wodzie
garść orzeszków pistacjowych lekko pokruszonych
pmidorki koktajlowe

Marynata do mięsa:
5 ml greckiego jogurtu
½ - 1 łyżeczka chili w proszku i papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
6 g świeżego imbiru – startego na pastę
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka oleju,
5 łyżki soku z cytryny lub limonki
sól
garam masala
½ łyżeczki octu winnego

Składniki dressingu:
sk z 1 cytryny
1 mały ząbek czosnku
20 g obranych pistacji (dobrze by było obrać je także ze skórki..)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oliwy o armacie cytryny
sól
pieprz

Składniki dressingu wrzucić do blendera i zmielić.Składniki marynaty wymieszać. Kurze piersi ponakrawać i wrzucić do marynaty. Powinny w niej siedzieć przez noc.
Rozgrzać grill w piekarniku. Mięso lekko osączyć z marynaty.Piec pod grilem aż będzie gotowe. W trakcie pieczenia kurczaka trzeba przewrócić. Sałatę wymieszać z dressingiem.Mięso pokroić. Podawać z cukinią, pistacjami i pomidorami.

Sałatka z fasolką

Składniki:
fasola szparagowa – z pół kilo albo więcej
2 jajka ugotowane na twardo
ok. 100 g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
pól cebuli pokrojonej w piórka
pól puszki orzeszków ziemnych solonych – pokruszonych

Składniki sosu dokładnie wymieszać. Fasolkę obrać i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut.Odcedzić i porządnie schłodzić.Jajka pokroić dość drobnoFasolkę wymieszać z pozostałymi składnikami.

Sos:
oliwa + oliwa cytrynowa
1 zmiażdżony ząbek czosnku
skórka i sok z ½ cytryny
sól (niedużo bo orzeszki są solone)
pieprz
½ łyżeczki musztardy

Bezy

Przepis 1:
białek ubić z 1 i 1/3 szklanki zwykłego cukru, dodać 3 łyżeczki octu winnego białego i szczyptę soli.
Suszyć w lekko uchylonym piekarniku - 100 stopni - przez 3 - 4 godziny

Przepis 2:
6 białek 350 g cukru 1 łyżeczka octu 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej szczypta soli
Piec 45 minut w 145 stopniach.

Podaję z owocami i sosem na bazie kogla mogla.

Sos:
3 żółtka ucieram na parze z 2 łyżkami cukru, dodaję sok z prawie całej cytryny, mieszam 150 g mascarpone i dodaję od serca syropem z granatów (nie mylić z grenadiną).

Sałatka błystkawiczna

Składniki:
sałata
pomidory
kilka jajek ugotowanych na twardo
200 g sera bałkańskiego, szkopskiego lub fety
garść czarnych oliwek
40 ml oliwy
bazylia świeża
ciut natki
sól (niedużo)
pieprz
kropla octu winnego

Przygotować sos:
Do miksera wrzucić bazylię, natkę, wlać oliwę . Dodać 1/3 sera, odrobinę soli , pieprz i ew. ocet. Zmiksować całość na gładka masę.

Układać sałatę, jajka pokrojone w ósemki, pomidora pokrojonego w kostkę, ser także pokrojony ,w kostkę.Polać sosem. Sypnąć oliwkami.

sobota, 27 sierpnia 2011

Morelowa tarta

Składniki na ciasto:
2 szkl. mąki
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 zółtka

Nadzienie:
70 dag moreli
2 jajka
3/4 szl. śmietany
1/2 szkl. migdałów
5 łyżek cukru

Zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 30 min., aby odpoczęło. Wyjmij, rozwalkuj i wylep formę do tarty. Podpiecz w 180 stopniach przez 20 min. Morele umyj, przekrój na połówki. Osusz na papierowym ręczniku i ułóż na cieście skórką do góry. Śmietanę wymieszaj z jajkami i cukrem; zalej brzoskwinie. Piecz w 180 stopniach przez 20 min. Posyp posiekanymi migdałami i piecz jeszcze 10 min. w 200 stopniach.

Soki z sokowirówki

Sok z jabłek i marchewki
1 kg jabłek
4 marchewki
kawałek świeżego imbiru

Sok z malin i arbuza
1/2 kg arbuza
200 g maliny
5 gałązek mięty

Sok brzoskwiniowy:
2 brzoskwinie
szklanka truskawek
2 pomarańcze

Owocowe potpourri::
4 średnie morele, bez pestek
2 filiżanki melona pokrojonego w kostkę
1 duże jabłko
1 obrana pomarańcza

Pokusa:
6 moreli, bez pestek
2 filiżanki melona, bez skórki
2 pomarańcze

Różowa chmurka:
1 filiżanka truskawek
1 pomarańcza, obrana i bez gniazda nasiennego
1 filiżanka gruszki, pokrojonej w kostkę i bez ogonka
1 mała marchewka, oczyszczona

Cudowna esencja:
1 filiżanka ananasa, pokrojonego w kostkę i bez skórki
1 filiżanka jabłka, pokrojonego w kostkę i bez ogonka
2 małe marchewki, oczyszczone
1 obrana pomarańcza
2 łodygi selera, oczyszczonego
1 obrana limonka

Sok z ananasa, brzoskwini i gruszki:
1/2 ananasa, obranego i pociętego na połówki
2 brzoskwinie, pocięte na połówki i bez pestek
2 małe dojrzałe gruszki, bez ogonków

Sok ananasowo-imbirowy:
1/2 ananasa świeżego
25 gram świeżego korzenia imbiru
1 marchew

Napój wzmacniający z limonki i arbuza:
1/2 arbuza
1/2 litra zimnej wody
sok z 1.5 limonki
płynnny miód (do smaku)

Koktajl bananowo- mangowy:
1 duże dojrzałe mango ( miękkie)
1 duży banan
1 duża pomarańcza

Napój wzmacniający z borówki amerykańskiej:
niecała szklanka jeżyn lub czarnych porzeczek
150 gram czerwonych winogron
pełna szklanka borówek amerykańskich



Obieramy owoce i wrzucamy do sokowirówki. Delikatnie dosładzamy i rozlewamy do szklanek. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

wtorek, 23 sierpnia 2011

Penne z chorizo

Składniki:
oliwa
1 duża czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
2 spore cebule - czerwona i biała (posiekane)
500g pomidorków cherry
ok. 125g pikantnej kiełbasy chorizo
kilka wyciśniętych ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki
pieprz
świeże oregano
makaron penne

Wykonanie:
Pokrojone w półplasterki chorizo smażymy aż się zrumieni (bez dodatku tłuszczu, gdyż samo w sobie ma go sporo). Następnie na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kolejno paprykę i cebulę. To samo robimy z pokrojonymi na ćwiartki pomidorami wraz z czosnkiem. Gdy zaczną się rozpadać dodajemy do nich pieprz, kiełbasę, paprykę i cebulę oraz posiekaną natkę. Całość mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Przed podaniem posypujemy oregano.

Lemoniada z imbirem

Składniki:
sok wyciśnięty z 2 średnich cytryn
świeży imbir - 2 kawałki wielkości kciuka, obrane i starte na najdrobniejszych oczkach
ok. 4-5 łyżeczek cukru trzcinowego
gazowana woda mineralna
liście świeżej mięty

Wykonanie:
Imbir, sok cytrynowy i cukier dokładnie mieszamy w litrowym dzbanku. Całość uzupełniamy wodą mineralną, dorzucamy miętę i wkładamy na parę godzin do lodówki. Serwujemy z kostkami lodu.

Falafel

Składniki:
500g suszonej ciecierzycy (namoczonej przez noc)
1 pęczek natki (posiekany)
1 duża cebula (pokrojona)
kilka wyciśniętych ząbków czosnku
sporo zmielonej kolendry i kminu rzymskiego (po łyżeczce lub więcej)
sól
świeżo utłuczony pieprz
chili

Wykonanie:Wszystkie składniki wrzucamy do robota kuchennego i mielimy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy kuleczki, spłaszczamy je i smażymy w głębszym oleju (do zrumienienia), po czym osączamy na papierowych ręcznikach.Smacznego!

Zupa z cukinii

Składniki:
1 duża cukinia
1 duży ziemniak
1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
750 ml bulionu warzywnego
1 łyżka posiekanej mięty + do dekoracji
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 - 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Cukinię wraz ze skórką oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na maśle i oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać ziemniaki a za chwilę cukinię i smażyć przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać pozostały bulion, gotować do miękkości warzyw przez około 10 minut.
Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zupę zagotować i odstawić z ognia.
Jogurt wyłożyć do kubka i rozprowadzić z kilkoma łyżkami zupy, dodając je stopniowo. Wymieszać z zupą a następnie całość zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem. Zaraz podawać, po dodaniu jogurtu nie zagotowywać, posypać pozostałą miętą. Podawać z grzankami: dowolny rodzaj pieczywa pokroić w kostkę, rozłożyć na blasze do pieczenia i zrumienić w piekarniku.

Pzrepis z "Kwestii Smaku"

piątek, 19 sierpnia 2011

Placuszki serowe

Składniki
3 jajka (żółtka i białka osobno)
2 łyżki cukru
50g mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
225g serka białego

Propozycja podania:
250g pokrojonych truskawek
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
1/2−1 łyżeczki cukru

Sposób przyrządzenia
Potrawę zacznij od przygotowania polewy do placuszków. Pokrojone truskawki umieść w misce, skrop je octem balsamiczny i posyp cukrem. Miskę przykryj folią i odstaw na bok na czas robienia placuszków. Wykonanie ciasta na placuszki zacznij od zmieszania żółtek z cukrem (dobrze je utrzyj). Następnie do masy z żółtek i cukru dodaj serek, mąkę i ekstrakt waniliowy. W osobnej misce ubij białka. Ubite białko dodaj do masy serowej, delikatnie mieszając , aż połączą się wszystkie składniki. Placuszki piecz na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor ok. 1 min z każdej strony. Wcześniej przygotowane truskawki rozgnieć widelcem i podawaj z ciepłymi placuszkami.

Przepis:Nigella Lawson

wtorek, 16 sierpnia 2011

Krewetki w cieście

Składnimi:
150 - 200 ml jasnego schłodzonego piwa (lub wody gazowanej)
125 g mąki + 3 dodatkowe łyżki do obtoczenia krewetek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sproszkowanej chilli
sól
olej do głębokiego smażenia
300 g surowych krewetek, obranych, z ogonkiem
2 cytryny, pokrojone na kawałki

Wykonanie:
Stopniowo miksować piwo z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i chili. Dodawać tyle piwa, aby uzyskać odpowiednią konsystencję dość gęstego, ale płynnego ciasta.

Dobrze rozgrzać olej na głębokość minimum 5 cm, obtoczyć krewetkę w mące i umoczyć w cieście, trzymając za ogonek. Strzepnąć nadmiar ciasta i zanurzyć w gorącym oleju. Jednocześnie smażyć 4 krewetki, aby temperatura oleju nie obniżyła się i ciasto nie nasączyło się zbytnio tłuszczem. Krewetki smażyć przez około 2 minuty na złoty kolor.

Odsączyć na papierowym ręczniku i ewentualnie posypać solą. Podawać z kawałkami cytryny i majonezem lub sosem tatarskim w oddzienej miseczce.

Przepis z "Kwestii smaku"

środa, 10 sierpnia 2011

Cukinia faszerowana

Składniki:
1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula
300 g mielonego mięsa jagnięcego (wołowego lub wieprzowego)
1 łyżka keczupu
1 łyżka sosu Worcestershire
2/3 szklanki bulionu wołowego (lub drobiowego)
1 cukinia, około 600 - 700 g
1 ząbek czosnku, pokrojony w kosteczkę
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
1 jajko
6 łyżek tartego parmezanu
3 łyżki bułki tartej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek extra virgin do skropienia

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i na małym ogniu zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę. Zwiększyć ogień i dodać zmielone mięso. Smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać keczup i sos Worcestershire. Smażyć przez 1 minutę, następnie wlać bulion i zagotować. Przykryć patelnię i dusić przez 30 minut. Zdjąć pokrywkę i smażyć aż prawie cały płyn wyparuje. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.
W czasie gdy dusimy mięso, przygotować cukinię. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię umyć, osuszyć, przepołowić wzdłuż na pół i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry. Piec przez 6 minut, aż cukinia nieco zmięknie. Nożem wyciąć miąższ ze środka cukinii, pozostawiając około 1 cm brzeg. Wycięty miąższ posiekać. Na czystą patelnię wlać 1/2 łyżki oliwy, dodać czosnek, a jak się zrumieni - posiekany miąższ cukinii. Smażyć przez około 1 minutę, wymieszać z mięsem, a następnie połączyć z połową jajka, 3 łyżkami parmezanu i 3 łyżkami natki pietruszki.
Powstałym farszem wypełnić wgłębienia w cukinii. Wymieszać pozostałą połowę jajka, 3 łyżki parmezanu, 3 łyżki bułki tartej i 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin, tworząc kruchą posypkę. Rozsypać ją na wierzch cukinii. Wstawić do piekarnika na 15 - 20 minut, aż kruszonka się zrumieni a cukinia będzie miękka. Skropić oliwą z oliwek extra virgin, posypać świeżo zmielonym pieprzem i resztą natki pietruszki.

Pzrepis z "kwestii smaku"

wtorek, 9 sierpnia 2011

Pasta z makreli

Składniki:
1 średnia makrela
1 łyżka chrzanu śmietankowego
1 łyżka majonezu
kilka kropli soku z cytryny
1/2 posiekanej cebuli
1 ogórek kiszony pokrojny w drobną kostkę
1 łyżka oliwy z oliwek
sol, pieprz

Wykonanie:
Makrelę obrać z ości. Dodać chrzan, oliwę i sok z cytryny; wszystko razem zmiksować. Dodać cebulkę i ogórka (opcjonalnie). Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

Zapiekanaka z cukinią i lososiem

Składniki:
800 g ziemniaków
300 g łososia, surowego lub grillowanego
600 g cukinii (może być mieszana żółta + zielona)
2 łyżki masła
6 łyżek śmietanki kremowej 30%
100 g sera camembert
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
2 surowe żółtka (lub 1 całe jajko)
20 - 30 g tartego parmezanu
świeże oregano
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach około 18 x 29 cm posmarować 1 łyżką masła. Ziemniaki oskrobać lub obrać, opłukać i pokroić na cieniutkie plasterki. Włożyć do garnka, przepłukać, wlać świeżej zimnej wody, posolić i zagotować. Gotować jeszcze przez około 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić i wyłożyć na tacę.
Łososia obrać ze skórki, usunąć ości, opłukać, osuszyć i pokroić na kawałeczki. Można użyć łososia już zgrillowanego lub podgotowanego na parze, ale może być też surowy.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać cukinię i smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Doprawić solą, czarnym pieprzem, dodać śmietankę, pokrojony na kawałeczki ser i wymieszać. Odlać około 1/2 szklanki soku z cukinii i wymieszać go z mąką ziemniaczaną. Wlać z powrotem na patelnię, wymieszać i delikatnie zagotować. Odstawić patelnię z ognia i dodać żółtka, od razu wymieszać (żółtka mają pozostać płynne a cukinię ma pokryć średnio gęsty sos).
Ziemniaki podzielić na 3 części. Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków, jeden obok drugiego, posypać pieprzem, wyłożyć połowę cukinii, przykryć ziemniakami, znów posypać pieprzem i wyłożyć cukinię, rozłożyć kawałeczki łososia, przykryć ziemniakami, zetrzeć parmezan i wstawić do piekarnika. Piec przez 10 minut (grzanie góra i dół) + 5 minut pod grillem (lub 5 minut jak poprzednio), posypać świeżym oregano.

Przepis z "Kwestii Smaku"