piątek, 30 września 2011

Sałatka pieczarkowa

Składniki:
50 dag pieczarek
4 jajka
1 puszka kukurydzy
4 ogórki konserwowe
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
majonez
sól
pieprz


Pieczarki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie ok. 5 min. Gdy ostygną kroję w kostkę. Dodaję ugotowane jajka pokrojone w kostkę, ogórki konserwowe rownież w kostkę, kukurydzę i zioła. Dodaję majonez i przyprawy. Mieszam i gotowe. Smacznego:)

wtorek, 27 września 2011

Sałatka z fetą i kapusta pekińską

Składniki:
200 g kapusty pekińskiej
150 g sera feta
150 g fasolki szparagowej z puszki
1 czerwona papryka (150 g)
1 cebula (60 g)
1 marchewka (120 g)
2-3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ziół prowansalskic
sól i pieprz

Kapustę poszatkować, fetę i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotowane składniki przełożyć do miski razem z osączoną z zalewy fasolkę szparagową.Przygotować sos: oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i ziołami.Polać sałatkę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Bitki z indyka

Składniki:
600 g fileta z indyka
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 bulionetka drobiowa Knorr rozpuszczona w 750 ml wrzątku
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
curry
125 ml śmietanki 12% do zup i sosów
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz

Mięso pokroić w plastry. Każdy plasterek przekroić jeszcze na pół, a następnie rozbić cieniutko tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju i przełożyć do garnka.Na oleju pozostałym ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Dodać do mięsa.Całość zalać bulionem, doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz curry i dusić pod przykryciem do miękkości. Sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować.

Kotleciki z kurczaka i cukinii

Składnikina kotleciki:
2 filety z kurczaka (ok. 400 g)
2 małe cukinie
80 g startego na dużych oczkach sera żółtego (może być np. gouda wymieszana pół na pół z parmezanem)
1 jajko
sól,
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
kilka posiekanych listków bazylii (lub szczypta suszonej)

Sos:
1/2 szklanki majonezu
1/6 szklanki słodkiej śmietanki 30%
2 łyżeczki mleka
sok z z cytryny (do smaku)
1 łyżka cukru pudru
sól (niekoniecznie, tylko do smaku)

Cukinie dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą i odstawić na chwilę, żeby cukinia puściła sok. Następnie dokładnie ją odcisnąć i wymieszać ze zmielonym mięsem z kurczaka, roztrzepanym jajkiem i serem żółtym. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.Na rozgrzany na patelni olej łyżką nakładać porcje masy, formować kotleciki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.Podawać gorące, z przygotowanym z podanych składników sosem.

sobota, 17 września 2011

Kalmary

Składniki:
1 filiżanka (150 g) mąki ryżowej
2 łyżeczki przyprawy chilli
sól morska
olej roślinny do głębokiego smażenia
10 gałązek kolendry
1/2 kg kalmarów, oczyszczonych
2 białka jajek, lekko ubite

Wykonanie:
Kalmary pokroić w wąskie paski, umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać mąkę, chilli i sól.
Rozgrzać olej w garnku (nie więcej niż do 3/4 wysokości) i delikatnie włożyć kolendrę (olej może pryskać). Smażyć przez 10 sekund aż będzie chrupiąca. Wyjąć na ręcznik papierowy.
Kalmary zanurzyć w białkach i obtoczyć w mącznej mieszance. Strzepnąć nadmiar mąki, np. na sitku. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju przez 1-2 minuty na lekko złoty kolor. Kalmary wkładać partiami, aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo. Wyjmować na ręcznik papierowy.
Podawać posypane chrupiącą kolendrą, z frytkami, z sosem aioli oraz solą morską.

Robiąc domowe frytki najpierw obsmażamy je krótko w gorącym oleju, wyjmujemy, później smażymy kolendrę, następnie kalmary a na koniec jeszcze raz dosmażamy frytki, tym razem dłużej, w niższej temperaturze.

Wersja sosu aioli z domowym majonezem:
4 ząbki czosnku
1 żółtko
sól, pieprz
250 ml oliwy z oliwek
1 cytryna
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski, dodać żółtko, doprawić solą oraz pieprzem i zmiksować. Nie przerywając miksowania, cienkim strumyczkiem wlewać oliwę z oliwek i miksować tak jak majonez. Dodać kilka kropli soku z cytryny i sos wymieszać.


Przepis z "Kwestii Smaku"

piątek, 16 września 2011

Zapiekanka z łososiem i brokułami

Składniki:
800 g filetu z łososia
600 ml mleka
800 g ziemniaków
40 g masła
200 g porów (białe i jasno zielone części)
40 g mąki pszennej
200 g brokuła
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżeczki soku z cytryny
2 - 3 łyżki roztopionego masła lub oliwy z oliwek do posmarowania ziemniaków

Przygotowanie:
Z łososia odciąć skórę, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pesetą wyjąć ości, oprószyć delikatnie solą. Do garnka wlać mleko i włożyć łososia. Zagotować, przewrócić na drugą stronę i zaraz odstawić z ognia. Rybę wyjąć z mleka, położyć na talerzyku i pokroić na mniejsze kawałki. Mleko zachować. Piekarnik nagrzać do 210 stopni.
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Włożyć do garnka z chłodną wodą, doprawić solą i zagotować. Gotować przez około 3 - 4 minuty, następnie odcedzić na sicie.
Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone na plasterki pory i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 3 - 4 minuty. Następnie wsypać mąkę i wymieszać. Wlać mleko (stopniowo, po pół szklanki) delikatnie mieszając. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 10 minut, w razie potrzeby dodać więcej mleka lub wody, gdyby sos stał się zbyt gęsty.
Dodać brokuła podzielonego na małe różyczki. Zawartość patelni doprawić solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać, po minucie gotowania odstawić z ognia.
Dużą żaroodporną formę posmarować kawałkiem masła, na dnie rozłożyć łososia, wyłożyć zawartość patelni, na wierzchu ułożyć plasterki ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie. Ziemniaki posmarować roztopionym masłem lub oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec bez przykrycia przez 35 minut.

Przepis z "Kwestii Smaku"

wtorek, 13 września 2011

Cydr domowy

Składniki:
5 kg jabłek
ok. 10 l wody
1 kg cukru
5 cytryn
łyżeczka imbiru suszonego/1-2 cm plaster świeżego

Jabłka pokroić (ze skórką i gniazdami nasiennymi, bez ogonków), zmiksować (u mnie w malakserze), wlać do dużego, kamiennego (lub innego...) garnka i dolać ok. 3l wody po czym odstawic naczynie przykryte gazą na 7 dni. Mieszać rano i wieczorem. Po tym czasie przecedzic przez gazę, resztę miazgi odcisnąć, zmieszac z cukrem, otartą skórką z cytryn i sokiem wycisniętym z tych cytryn oraz dodać imbir. Całość dopełnić wodą do 10l i przelac do butli lekko zakorkowanej na 24 godz (przelałam do garnka, zakryłam nie całkiem szczelnie pokrywką). Po tym czasie cydr przesączyc, rozlać do butelek zamykanych na zakrętkę metalową (lub mocne plastikowe/gumowe). Można pić po tygodniu, ale najlepszy będzie po kilku miesiącach.

Przepis z "Coś niecoś"

Naleśniki czekoladowe

Składniki:
50 g masła
50 g ciemnej czekolady
1 szklanka (250 ml) mleka
1 płaska łyżka kakao
2 jajka
1/2 szklanki cukru
150 g mąki pszennej

Wykonanie:

Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Wlać mleko, ekstrakt z wanilii, wsypać kakao i na małym ogniu, ciągle mieszając, roztopić masło i czekoladę, starając się nie podgrzewać za bardzo masy.
Odstawić z ognia, wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz miksować na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Do ciasta dodać 1/3 szklanki wody gazowanej, zmiksować. Można już zacząć smażyć naleśniki.
Dobrze rozgrzać patelnię, następnie zmniejszyć ogień do średniego i smażyć naleśniki po około 1 - 1,5 minuty z każdej strony. Pierwszy naleśnik smażyć na natłuszczonej patelni (np. masłem), później nie jest to konieczne.

Naleśniki podajemy z bitą śmietaną i owocami. Smacznego:)

Frittata trzy sery

Składniki:
6 jaj
250g pieczarek
100g boczku wędzonego
150g startego żółtego sera
50g dobrej, twardej fety
2 łyżki mascarpone
2 łyżki bułki tartej
duży pomidor, pokrojony w cieniutkie plasterki
2-3 łyżki zieleniny (pietruszka, koperek, rzeżucha)
2 szczypty ostrej, czerwonej papryki
2-4 szczypty gałki muszkatołowej
sól, biały pieprz.

Wykonanie:
Pokrojony w paseczki, boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni do chrupkości - przekładamy na ciepły talerz.Pieczarki trzemy lub kroimy w cieniutkie plasterki. Wrzucamy na patelnię (na której smażyliśmy boczek), lekko solimy i smażymy do momentu aż, po odparowaniu wody, będą lepić się do patelni.
Do pieczarek dodajemy boczek. Podsmażamy wszystko razem przez ok. 5 minut. Mascarpone rozcieramy na gładką, jednolitą masę z jednym jajkiem. Następnie dodajemy pozostałe jajka i lekko ubijamy. Do masy jajecznej dodajemy przestudzone pieczarki z boczkiem i garść startego, żółtego sera i bułkę tartą. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku papryką, gałką muszkatołową, pieprzem, odrobiną soli.
Masę warzywno-jajeczną przelewamy na wysmarowaną oliwą, formę (o średnicy 28-30cm) i posypujemy resztą żółtego sera. Na wierzchu zapiekanki układamy plastry pomidora, fetę pokrojoną w cienkie plasterki (ew. startą na tarce) oraz lekko przesiekaną zieleniną. "Zapiekankę" wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut, z włączonym termo-obiegiem.Frittata najlepsza jest na ciepło, jednak po wyjęciu jej z piekarnika, lepiej jest odczekać ok. 5 minut aż lekko przestygnie - będzie się wtedy lepiej kroić i nie rozleci się.