sobota, 10 grudnia 2011

Kotleciki rybne

Składniki:
150 g mięsa ryby oczyszczonej z ości i skóry (filetów), ugotowanej (może być łosoś, dorsz, sola, dorada lub inna ulubiona ryba)
250 g obranych, ugotowanych ziemniaków, ostudzonych i startych na tarce o dużych oczkach
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny i szczypta startej skórki
1/2 jajka
sól i pieprz
Do obtoczenia:• mąka i bułka tarta• roztrzepane jajko• olej roślinny lub oliwa z oliwek do smażenia
Sos majonezowy:
1/2 - 1/3 szklanki majonezu
2 - 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1/2 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka musztardy dijon
2 łyżki bardzo drobno posiekanej cebuli
2 łyżki tartego sera (np. Parmezanu lub Pecorino)
świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól do smaku

Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce.

Do podania, np: sałatka z pomidorów i cebuli, sałata z winegretem, kawałki limonki lub cytryny do skropienia

Przygotowanie:
Delikatnie połączyć rozdrobnione mięso ryby, starte ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, 1/2 jajka, oraz 2 łyżki sosu majonezowego. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Uformować 4 kotlety, obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę na wysokość około 1,5 cm. Gdy będzie gorący, włożyć kotlety i smażyć je przez około 4 - 5 minut z każdej strony, uważając, aby za szybko się nie rumieniły i nie przypaliły. Regulować wielkość płomienia (ma nie być za duży, ale tłuszcz cały czas musi skwierczeć).
Kotlety podawać gorące, z sosem majonezowym, sałatką z pomidorów i cebuli oraz kawałkami limonki bądź cytryny.

Przepis z "Kwestii Smaku"

poniedziałek, 5 grudnia 2011

Biszkoptowe ciasteczka w lukrze kakaowym

Lukier:
750 g cukru pudru
90 g kakao
70 g niesolonego masła, pokrojonego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
220 ml wrzącej wody
Biszkopt:
7 dużych jajek
250 g drobnego cukru
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilowy

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopt:
Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Ubijać aż masa się ociepli. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać na średnich obrotach miksera, aż masa się ostudzi i będzie bardzo gęsta oraz puszysta jak mus, przez około 5 - 8 minut.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać dwukrotnie. Wsypywać ją w 3 częściach do ubitej masy, mieszając delikatnie szpatułką pomiędzy kolejnymi partiami, aż składniki się połączą. Wraz z pierwszą partią mąki wlać ekstrakt z wanilii.
Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Studzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć biszkopt na metalową kratkę i zdjąć papier, całkowicie ostudzić.
Lukier:
Do miski wsypać cukier puder i kakao. Dodać masło, ekstrakt z wanilii i wrzącą wodę. Wymieszać na gładką masę. Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać powstały lukier przez 2 - 3 minuty. Lukier powinien być dość rzadki (w razie potrzeby dodać trochę więcej wrzącej wody). Im bardziej rozrzedzony będzie lukier tym głębiej wsiąknie w biszkopty.
Biszkopt pokroić na 5 pasków, a każdy pasek na 7 równych części. Trzymając miskę z lukrem na garnku z gorącą wodą, maczać biszkopty w lukrze za pomocą dwóch widelców i odkładać na metalową kratkę do zastygnięcia.

Przepis z "Kwestii Smaku"

Sałatka z kalafiorem

Składnki:
1 kalafior (ugotowany w osolonej wodzie)
1 puszka kukurydzy
10 dag sera zółtego (starkowanego na grubych oczkach)
3 pomidory (tylko miąsz pokrojony w kostkę)
5 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę
Sos:
5 łyżek majonezu + 2 łyżki jogurtu + czosnek granulowany do smaku, sól, pieprz + 1/2 łyżeczki suszonego koperku= wszystko razem wymieszać;

W dużej misce na dnie układamy rozdrobniony różyczki kalfiora i polewamy soesm. Następnie kolejne składniki układamy warstwami; przekładając każdą warstę sosem.