piątek, 24 lutego 2012

Chamia

Składniki:
125g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
3/4 szkl. cukru trzcinowego mocno ubitego (ok. 150g)
2 jajka2 szkl. kaszy manny (320g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szkl. śmietany o małej zawartości tłuszczu (180 ml)
1/3 szkl. migdałów uprażonych (50g)
2 szklanki cukru
2 szkl. wody
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
1/2 łyżeczki esencji z kwiatów pomarańczy

Sposób przygotowania:
Masło, esencję waniliową i cukier trzcinowy ubij mikserem na puszystą masę. Kolejno dodawaj jajka pamiętając, aby każde z osobna rozprowadzić w masie. Kaszę manną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą następnie połącz kaszę manną i śmietanę na przemian z gotową masą. Natłuść blaszkę o wymiarach 20cm x 30 cm masłem i rozprowadź na niej równomiernie ciasto. Postaraj się pokroić nożem ciasto przed pieczeniem w kształt rombów i rozmieść na środku każdej sztuki migdał. Piecz około 30 min. w temp 180 -200 stopni. Postaraj się, aby ciasto zarumieniło się z wierzchu. W tym samym czasie przygotuj syrop. Wlej szklankę wody do rondla, dodaj do niej esencję z kwiatu pomarańczy oraz łyżkę wody z kwiatu pomarańczy i cukier, gotuj na wolny ogni cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia cieczy. Dodaj sok z cytryny i gotuj na wolnym ogniu nie mieszając przez kolejne 7 min. Ciepłe ciasto polej gorącym syropem i odstaw do ostygnięcia nie wyjmując z formy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz