środa, 15 lutego 2012

Chlebek bananowy

Składniki:
175 g mąki
2 lyżeczki proszku do pieczenia
1/2 lyżeczki sody oczyszczonej
150 g cukru
2 jajka
125 g masła
4 małe banany
100 g rodzynek
cukier waniliowy

Rodzynki moczyć w goracej wodzie przez pół godziny. W tym czasie zrobić ciasto: wymieszać w misce makę z proszkiem i sodą. W drugiej misce połączyć mikserem rozpuszczone i ostudzone masło z cukrem. Dodać jajka oraz rozgniecione wcześniej banany. Zawartość drugiej miski przelożyć do pierwszej. Zmiksować. Dodać odcedzone miekkie rodzynki. Wymieszac łyżką. Formę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Wlać ciasto. Ozdobić wierzch plasterkami banana. Piec w 180 stopniach przez godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz