poniedziałek, 13 lutego 2012

Ciasteczka z żurwiną i pistacjami

175g masła
75g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżka mleka
250g mąki
30g posiekanych pistacji
40g posiekanej suszonej żurawiny

Masło doprowadzić do temperatury pokojowej. IUtrzeć lub zmiksować w misce, dodać cukier, sól, mleko i ponownie miksować do białości. Wsypać żurawinę i pistacje oraz mąkę. Ostatni raz zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałeczek. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto. Pokroić na plasterki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Porozkładać plasterki ciasta zostawiając między nimi odstępy. Piec 10 minut w 200 stopniach. Studzić na kratce. Przechowywać w hermetycznym pudełku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz