wtorek, 7 lutego 2012

Krążki Cebulowe

1 duża cebula
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 jajko
220 ml mleka - ok. 1 szklanka
trochę bułki tartej
olej do smażenia

Cebulę obrać w całości. Pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Porozdzielać plastry - utworzą się krążki.Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Każdy krążek obtoczyć w tej mieszance i odłożyć na bok.Teraz do pozostałej mąki dodać jako i mleko i wymieszać widelcem (powstanie dość gęste ciasto). Każdy krążek zanurzyć w cieście i obsypać bułka tarta. Docisnąć bułkę, aby cały krążek był dokładnie obtoczony. Krążki smażymy w gorącym, głębokim tłuszczu przez 2-3 minuty, aż się zrumienią.Polecam, bo są one naprawdę pyszne !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz