piątek, 24 lutego 2012

Kufta

Składniki:
1 kg dobrej jakości mięsa baraniego (można je zastąpić koziną, wołowiną, cielęciną)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżek oliwy
1 szkl. posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka zmielonych ziaren kminu rzymskiego
1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania: Mięso przepuść przez maszynkę razem z czosnkiem i cebulą. Dodaj przyprawy i oliwę, całość wymieszaj do uzyskania zwartej konsystencji. Uformuj w dłoniach wałki o średnicy około 2 cm. Wbij w nie patyczki do szaszłyków formując dłonią, aby uzyskały pożądaną jednolitą, zwartą formę na długości 3/4 patyczka. Całość smaż równomiernie ze wszystkich stron na grillu, patelni grillowej lub na oleju. Pamiętaj, aby mięso dobrze się przepiekło, nie doprowadź do spalenia ale nie pozostawiaj też surowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz