piątek, 3 lutego 2012

Pasztet błyskawiczny

Składniki:
2 piersi z kurczaka
200 g wątróbki kurzej
60 g masła
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu, sól do smaku
200 g plastrów boczku
olej do smażenia
do gotowania kurczaka: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól

Zagotować ok. 1 litra wody wraz z przyprawami. ( wody tyle, by przykrywała mięso – w zależności od wielkości filetów). Do gotującej się wody włożyć piersi kurczaka i ugotować do miękkości, ok. 25 min.
W tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości oleju wątróbkę, aż będzie złota. Wątróbkę zdjąć z patelni. Na tej samej patelni rozpuścić 80 g masła, uważając, by się nie przypaliło.
Usmażoną wątróbkę wraz z ugotowanym kurczakiem i majerankiem zemleć w blenderze. Nadal ucierając, wlewać pomału masło. Kiedy masa będzie już idealnie gładka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, po czym przełożyć pasztet do naczynia.
W celu przygotowywania polewy, która zapobiegnie obsychaniu pasztetu w lodówce i nada mu wyjątkowy smak, należy zrumienić na patelni pokrojony w drobną kostkę boczek. (bez tłuszczu, wystarczy ten od boczku : )
Pasztet odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego : )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz