wtorek, 21 lutego 2012

Pierniczki szwedzkie

Składniki:
1 szklanka ciemnej melasy, ostatecznie syropu klonowego, lub też bardzo lejący się miód spadziowy lub gryczany
1 duża szklanka cukru
200 g masła
2 łyżeczki kopiaste suszonego imbiru
2 łyżeczki kopiaste cynamonu
2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka płaska czarnego mielonego pieprzu
1 jajko
2 łyżeczki sody
1 kg mąki pszennej

Masło topimy i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Ciasto będzie przypominało mokrą bułkę tartą, nie będzie chciało się lepić i bardziej będzie sypkie niż zwarte. Jednak nie można się przejmować i należy ruchami wałkującymi utworzyć zgrabna kulę, którą musimy schłodzić w lodówce minimum przez godzinę, ale najlepiej przez noc. Po wyjęciu z lodówki, dzielimy kulę na 3 części, i wałkujemy na posypanej stolnicy na cienki placek. Właściwie podczas tego wałkowania, ciasto zacznie się lepić i uzyska bardziej zwartą konsystencję. Musimy rozwałkować ciasto cienko, najlepiej na grubość 1-2 milimetrów. Wycinamy foremką ciasteczka lub cały płat w kruszących się kawałkach przenosimy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczmy krótko, około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Podajemy posypane cukrem pudrem lub migdałami, świetnie smakują z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz