poniedziałek, 13 lutego 2012

Placuszki z kalafiorem i fetą

Składniki:
mała główka kalafiora (mniej więcej 350g)
100g sera feta
4 jajka
100g mąki pszennej
odrobina oliwy
sok z połowy cytryny
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, suszona pietruszka


Kalafior rozdzielić na różyczki, zalać wrzątkiem i ugotować w osolonej wodzie al dente. Odlać wodę; garnek postawić jeszcze na chwilkę na ogień, żeby kalafior się osuszył. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka. zmiksować. Wlać odrobinę oliwy, sok z cytryny oraz dodać przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, suszoną pietruszkę (dużo) i ponownie zmiksować. Fetę pokroić w małą kosteczkę, różyczki kalafiora lekko rozdzielić widelcem ( mają być małe części). Kalafior i fetę wrzucić do miski z ciastem. Delikatnie wymieszać. Teflonową patelnię dobrze nagrzać. smażyć na niej małe placuszki (bez dodatkowej oliwy), okolo trzy minuty z każdej strony (średni ogień).
Można podawać z pomidorową sałatką dla wyostrzenia smaku. Pomidorki pokroić na drobne części. Cebulę w małą kosteczkę. Wymieszać wszystko razem. Dodać odrobinę oliwy oraz sól, pieprz i swieżą pietruszkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz