poniedziałek, 13 lutego 2012

Rosół po chińsku

Składniki:
2 udka kurczaka
2 piersi kurczaka
2 marchewki
1 cebula
1/4 czerwonej papryki
por
2 ząbki czosnku
8 grzybków mun
2 łyżki oliwy z oliwek
puszka pędów bambusa
3 łyżki pokrojonego szczypiorku
sos sojowy (najlepeij jasny)
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki chili
sól, pieprz,
1/2 łyżeczki imbiru
1 kostka rosołowa drobiowa
1 łyżka stołowa soku z cytryny
makaron sojowy (przygotować według przepisu na opakowaniu - zagotować wodę, zdjąć z ognia, włożyć makaron i zostawić pod przykryciem do napęcznienia)


Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć pianę, dodać kostkę rosołową i gotować wywar ok. 30-45minut, grzyby mung namoczyć w gorącej wodzie ok. 20minut, przepłukać, odciąć końcówki nóżek i pokroić w paseczki, następnie pędy bambusa odsączyć i pokroić w paseczki, marchew obrać pokroić w słupki, cebulę, por, paprykę oczyścić, drobno pokroić.
W drugim garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć marchew, cebulę, paprykę i por. Rosół przecedzić, wlać do warzyw, dodać grzyby, pędy bambusa, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzić do wrzenia i gotować kolejnych 10 minut, dodać przyprawy, sok z cytryny i sos sojowy do smaku, ściągnąć z ognia, mięso obrać z kości, ściągnąć skórę, pokroić w kostkę i dodać do rosołu, przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz