niedziela, 19 lutego 2012

Sajgonki

Składniki:
opakowanie papieru ryżowego
200g mięsa mielonego
50 g makaronu chińskiego
10 kiełków fasoli Mung
5 grzybów Mun
2 łyżki sosu sojowego
1 cebula
1 średnia marchew
3 liście kapusty pekińskiej
sól, pieprz
4 ząbki czosnku

5 grzybów Mun namoczyć 20 min. w gorącej wodzie. Odcedzić, odkroić nóżki a kapelusze pokroić w paski. 50 g makaronu chińskiego wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 min. pod przykryciem.
Na gorącą patelnię z olejem wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zgniecione ząbki czosnku, zeszklić. Dodać mięso i dusić do miękkości. W międzyczasie dodać grzyby mun, marchew zetrzeć na grubych oczkach, kapustę pekińską drobno pokroić, kiełki fasoli Mung oraz makaron. Wszystko dusić przez około 5 minut. Na koniec duszenia odparować na dużym ogniu farsz. Farsz zawijać w papier ryżowy maczamy w ciepłej wodzie. Papier z farszem zawijać tak jak gołąbki. Następnie smażyć na głębokim oleju do złocistego koloru i chrupkiej konsystencji. Podawać ciepłe z sosem słodko-pikantnym chilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz