czwartek, 16 lutego 2012

Waniliowa Pianka

Składniki:
serek mascarpone (ok 250 g)
śmietanki 30 % (około 200 ml)
1,5 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 1/3 szklanki zimnej wody
3 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
cukier waniliowy
tabliczka czekolady deserowej (100 g)
50 g masła

W garnuszku podgrzewamy mascarpone i śmietankę, delikatnie mieszamy. Dodajemy wanilię i cukier. W zimnej wodzie rozpuszczamy żelatynę, kiedy napęcznieje dodajemy do ciepłej masy – gotujemy na małym ogniu przez minutkę, ciągle mieszając. Masę przelewamy do pojemniczka z płaskim dnem i odstawiamy na około 2 godziny do stężenia. Kiedy wszystko stężeje, podważamy masę nożem i kroimy ostrym nożem na kawałki.

Czekoladę i masło rozpuszczamy w miseczce nad gotującą się wodą (woda nie może dotykać miseczki!). Możemy ją dodatkowo utemperować – jeśli chcemy, żeby była błyszcząca i chrupka. Miseczkę z czekoladą wkładamy do lodowatej wody i ciągle mieszamy, aż czekolada będzie błyszcząca i się schłodzi.

Obtaczamy pianki w czekoladzie. Czekamy aż stężeje. Przechowujemy w lodówce!

Przepis z "Ziołowy Zakątek"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz