sobota, 28 stycznia 2012

Placek ziemniaczany do gulaszu

4 spore ziemniaki (ok. 1/2 kg)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajo
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz, olej do smażenia

Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość gruby placek.

Paprykarz

Składniki:
dość spora wędzona makrela
100 g ryżu długoziarnistego
cebula
100-200 g koncentratu pomidorowego (do smaku)
słodka papryka w proszku
chilli (do smaku)
sól, pieprz
3-4 łyżki oleju
szczypta cukru

Makrelę dokładnie obieramy z ości. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju. Posypujemy szczyptą cukru, dokładamy koncentrat, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Ryż mieszamy z makrelą, dokładamy cebulę z koncentratem. Mieszamy, doprawiamy paprykami, solą i pieprzem. Smacznego!

Surówka z pora

Składniki:
1 por, tylko jasna część
1 duża marchew
1 jabłko
2 - 3 łyżki smietany 18 %
sól, pieprz do smaku

Pora kroimy w cienkie talarki , posypujemy 1/4 łyżeczki soli , mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po godzinie dokładnie odciskamy pora, dodajemy strata na małych oczkach marchew i jabłko ( starte na dużych oczkach). Dodajemy śmietanę i pieprz, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy odrobinę soli i schładzamy w lodówce około 30 minut.

piątek, 27 stycznia 2012

Pasta z wątróbek

SKŁADNIKI:
40 dag wątróbek z drobiu,
4 łyżki stopionego masła, 1 średnia cebula obrana i drobno posiekana,
4 jajka na twardo,
1 łyżeczka soli,
pół łyżeczki pieprzu.

SPOSÓB WYKONANIA: Wątróbki dokładnie wypłukać. Na patelni rozgrzać dwie łyżki tłuszczu, włożyć cebulę, zrumienić. Po usmażeniu cebulę przełożyć na talerzyk. Resztę tłuszczu włożyć na patelnię i smażyć w nim wątróbkę na małym ogniu przez 8 minut, kilkakrotnie mieszając. Zestawić z ognia i przełożyć do miski. Dodać cebulę, jajka na twardo, wymieszać i wszystko dwa razy przepuścić przez maszynkę (lub zmiksować blenderem). Posolić, posypać pieprzem i wlać resztę tłuszczu z patelni. Dokładnie utrzeć na pulchną masę. Pastę podawać mocno schłodzoną.

sobota, 14 stycznia 2012

Tortilla z serkiem i łososiem

Składniki:
ok. 200 g łososia wędzonego na zimno
4 pszenne tortille
ok. 100 g serka philadelphia
ok. 1 łyżki śmietany (lub jogurtu)
kilka kropi soku z cytryny
granulowany czosnek
sól, pieprz
świeży ogórek ( pokrojony w cienkie plasterki obieraczką do warzyw)
pęczek świeżego koperku lub szczypiorek (albo jedno i drugie)


Serek mieszamy ze śmietaną; doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Tortillę kroimy na pół i smarujemy serkiem, następnie układamy plasteki łososia i ogórka. Całość posypujemy koperkiem, lekko skrapiamy cytryną i ciasno zwijamy. Przygotowane rolady pozostawiamy na 2-3 godziny, po czym kroimy je ukośnie ostrym nożem w kawałki ‘na jeden kęs’.

Koktaj z krewetkami

Składniki:
30 dag mrożonych krewetrk koktaliowych
1 łyżeczka koniaku
1 łyżka chrzanu
2 łyżki ketchupu
4 łyżki majonezu
1 mała główka zielonej sałaty
2 pomarańcze
szczypta soli, pieprz, tabasco

Rozmrożone krewetki skrapiamy koniakiem i odstawiamy w chłodne miejsce na 15 min. Majonez mieszamy z ketchupem i chrzanem (sos powinien być lekko różowy). Potem mieszamy sos z krewetkami. Umyte i osuszone liście sałaty zwijamy w ruloniki i tniemy w paski. Obieramy pomarańcze i kroimy w drobną kostkę. Do pucharków nakładamy sałatę, pomarańcze, krewetki z sosem i znów sałatę. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do momentu podania.

Langos - węgierskie placki drożdżowe

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 żółtko
4 łyżki oleju
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
50 ml mleka
100-300 ml wody
olej od smażenia
śmietana
1 ząbek świeżego czosnku
20 dag. żółtego sera (starkowanego)

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Odstawiamy na ok. 10 min. W misce mieszamy mąkę z solą, żółtkiem i olejem. Dodajemy drożdże i wodę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. 60 min. Z ciasta formujemy placki wielkosci dłoni, placki rozciągamy w rękach (mają byc nierównych kształtów i grubości). Smażymy na głębokim mocno rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu odsączamy papierowym ręcznikiem. Podajemy ciepłe: posmarowane rozciętym ząbkiem świeżego czosnku, śmietaną i posypane startym żółtym serem.

Sałatka warstwowa Marioli

Składniki:
słoiczek marynowanej cebulki
puszka kukurydzy
gotowana marchweka (pokrojona w kostkę)
puszka czerwonej fasoli
4 ogorki konserwowe (pokrojone w kostkę)
5 jaj ugotowanych na twardo (pokrojone w kostkę)
duży por pokrojony w talarki
25 dag żółtego sera (starkowanego)
majonez

Składniki układamy warstwami. Każdą warstwę smarujemy majonezem.

Sałatka z kapusty pekińskiej z mandarynkami

Składniki:
1 średnia kapusta pekińska
3-4 mandarynki (lub 1 pomarańcza)
1/4 szklanki rodzynek
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu

Wykonanie:
Kapustę pekińską poszatkować. (Uwaga: Odkroić głąb i wszystkie najgrubsze części liści.) Mandarynki obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać poszatkowaną kapustę, pokrojone w kostkę mandarynki oraz rodzynki. Zalać jogurtem wymieszanym z majonezem i dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki „do przegryzienia” na minimum 2-3 godziny.
Podawać do pieczonego drobiu.

Banany smazone w karmelu

Składniki
4 banany
7 łyżek brązowego cukru
60g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
ok. 1/2 szklanki rumu

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Banay kroimy wzdłuż, na pół. Podsmażamy banany, żeby stały się leciutko brązowe. Dodajemy rum i cynamon i smażymy jeszcze chwilę. Podajemy z lodami, bitą śmietaną lub sosem karmelowym.

SOS KARMELOWY:
5 łyżek cukru
1 łyżka masła
1 łyżka wody

Na patelni rozpuszczamy cukier, podgrzewamy na malutkim ogniu cały czas mieszając aż cukier delikatnie zbrązowieje. Następnie dodajemy masło i wodę i chwilkę jeszcze podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje.