środa, 25 kwietnia 2012

Placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Składniki:
6 średnich ziemniaków
1 filiżanka wędzonego łososia (drobno posiekanego)
3 łyżki majonezu
1 lyżeczka soku z cytryny
1 jajko
bułka tarta
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Dodatki:
jogurtowy sos czosnkowy
szczypiorek

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy zmiękną odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków (można zmielić). Dodajemy łososia, majonez, sok  z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Jajko wbijamy do miseczki, do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Z masy ziemniaczanej formujemy kotleciki, zamaczamy w rozmąconym jajku i obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Podajemy z sosem czosnkowym, posypane szczypiorkiem. Smacznego :)

wtorek, 24 kwietnia 2012

Wieprzowina z bazylią i marchewką

Składniki:
60 dag mielonej wiprzowej szynki
4 marchewki obrane i pokrojone w słupki
garść świeżej bazylii
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
1 pakryczka chilli, pokrojona w krążki
2 łyżki oliwy do smażenia

Sos:
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka imbiru
1 tbsp fish sauce
1/2 tsp sugar
sól i pieprz

Umyj i osusz bazylię a następnie porwij na małe kawałki. Rozgrzej oliwę (1 łyżkę) na patelni. Wrzuć czosnek i zeszklij. Dodaj mięso i przyrumień mieszając. Dodaj bazylię. Gdy listki zwiędną zdejmij mięso z patelni.
Na tą samą patelnię wlej kolejna łyżkę oliwy. Wrzuc marchewkę i podsmaż mieszając (ok. 1 min.). Dodaj 2 łyżki wody i przykryj patelnię aby marchewka zmiękła. Gdy woda się zredukuje o ok. 80%, wrzuć mięso z bazylią i dodaj sos (wszystkie składniki wcześniej wymieszaj razem). Wymieszaj i potrzymaj na ogniu przez chwilę. Możesz podać te danie z makaronem ryżowym. Smacznego :)

Grillowane balsamiczne warzywa z makaronem

Składniki:
1 mały kalafior
1 mała cukinia lub bakłażan
1 mała cebula
1 garść pomidorków koktaliowych
makaron kokardki
3 łyżki octu balsamicznego
jogurt naturalny typu greckiego
1 łyżka oliwy z oliwek
chilli do smaku

Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Pokrój wszystkie warzywa w kawałki o mniej więcej tej samej wielkości. Włóż do dużej miski, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i wymiewszaj. Na blachę połóż papier do pieczenia. Na piepierze rozłóż płasko kawałki warzyw. Warzywa pieczemy ok. 20 minut, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut. W tym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie.
Ocet balsamiczny połącz z oliwą; dopraw chilli, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj widelcem powsatały sos.
Połącz upieczone warzywa z gorącym makaronem. Wszystko polej sosem balsamicznym. Danie udekoruj łyżką jogurtu. Smacznego :)

Zupa z fenkułu

Składniki:
2 bulwy kopru włoskiego
2 duże ziemniaki
1 por (biała część)
ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
kieliszek białego wina
marchewka c
ebula
seler naciowy
oliwa
masło
starty parmezan
sól pieprz

Ziemniaki obieramy kroimy w cienkie plasterki. Koper włoski kroimy w drobną kostkę, a pora w cienkie krążki. Siekamy drobno marchew, cebulę i selera naciowego i podsmażamy na oliwie z masłem, dodajemy ziemniaki, fenkuł i pora, chwilę mieszamy, dodajemy białe wino, a gdy ono odparuje, bulion, sól, czosnek i gotujemy warzywa do miękkości. Warzywa po ugotowaniu miksujemy, dodajemy świeżo starty parmezan (porządne dwie garście) i mieszamy zupę, aż ser się rozpuścił. Doprawiłamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Francuska zupa cebulowa wg. przepisu Magdy Gessler

Składniki:
włoszczyzna
wołowina, wieprzowina i mięso drobiowe na wywar
4-5 dużych cebul
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
owoc jałowca
liść lubczuku
cukier
białe wytrawne lub półwytrawne wino
30 dkg sera żółtego (Gruyere lub Mazdamer)
grzanki z bułki paryskiej.

Przygotowanie:
Z mięsa i włoszczyzny należy najpierw przygotować wywar. W tym celu, w przygotowanym odpowiednio wcześniej naczyni,u należy ułożyć obraną i umytą włoszczyznę i trzy rodzaje mięs. Składniki zalać wodą, doprawić solą, pieprzem, wrzucić kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego, liście lubczyku i owoce jałowca, a następnie gotować go przez minimum 2-3 godziny. Następnie wywar trzeba dokładnie odcedzić.
Cebule obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cebula będzie miała lepszy smak, gdy będziemy ją smażyć na maśle. Gdy cebula się zeszkli, należy wlać na patelnię kieliszek wina i odrobinę wywaru. W takim sobie cebulę dusimy kilka minut, a później przekładamy do innego garnka i zalewamy resztą wywaru. Taki wywar gotujemy około pół godziny, żeby cebula sie nie rozgotowała.
W trakcie, gdy zupa będzie się gotowała możemy przygotować karmel. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzuć około 5 łyżek cukru. Gdy cukier się rozpuści, skarmelizuje i nabierze brązowego odcienia wlej go do zupy. Początkowo karmel się "skawali", jednak w trakcie gotowania ładnie połączy się z zupą.
Przelej zupę do żaroodpornego naczynia, na wierzchu połóż grzanki i posyp wszystko startym żółtym serem. Zupę włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika dosłownie na 5-10 minut, aż ser się rozpuści.