piątek, 10 sierpnia 2012

Indyk w sosie pieczarkowym

Składniki:

mięso gulaszowe z indyka 
pieczarki 
parę suszonych grzybków 
cebula 
śmietana 
czosnek 
majeranek 
sól,pieprz 
zioła prowansalskie 
marchewka 
pietruszka 
makaron 
olej

Mięso z indyka przyprawiłam czosnkiem i przyprawami. Polałam oliwą i odstawiłam na 2 godziny do lodówki. Następnie wstawiłam do piekarnika. Podlałam wodą. Piekłam w temp.180 stopni przez godzinę.
Po godzinie dodałam do niego pokrojoną marchewkę i pietruszkę. ( Możecie dodać inne ulubione warzywa) i ponownie wstawiłam na około 30 minut do piekarnika.
Gdy mięso się piekło podsmażyłam pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Dodałam również parę namoczonych wcześniej suszonych grzybków.Po usmażeniu przełożyłam wszystko do miseczki i zmiksowałam.Przełożyłam na patelnię i dodałam śmietanę.Wymieszałami dodałam do sosu,który wytworzył się z pieczenia indyka.
Podawałam pokrojonego indyka z makaronem.


Smacznego!





Sałatka z kurczakiem

Składniki:

pierś z kurczaka
curry
imbir
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
czarny pieprz
sól
oliwa z oliwek
świeże liście szpinaku
roszponka
czarne oliwki
czerwona cebula
świeża czerwona papryka
pomidor
bułka na grzanki
ser feta
sos vinegret do sałatki

Pierś z kurczaka przyprawiam ziołami i polewam oliwą. Odstawiam na chwilę a potem smażę na patelni (w całości). Do miski wkładam liście szpinaku i sałaty, pokrojone w paseczki piersi, pomidora pokrojego w kostkę (wcześniej go sparzam i obieram  ze skórki), pokrojone czarne oliwki, plasterki cebuli, paseczki czerwonej papryki. Mieszam wszystkie składniki i dodaję ser feta.
Bułkę kroję w kostkę i podsmażm na suchej patelni, posypuję ziołami i granulowanym czosnkiem, skrapiam oliwą z oliwek. Grzanki wsypuję do miski z salatką i wszystko polewam sosem. Gotowe!


środa, 8 sierpnia 2012

Ciasto z owocami lata

Składniki:
• 4 jajka
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżki cukru wanilinowego
• 1/2 szklanki oleju roślinnego (lub roztopionego masła)
• 1 szklanka z dużą górką mąki pszennej tortowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia


• tekturowy pojemnik (o pojemności 500 ml) owoców: czarnej porzeczki, malin, jagód, borówki amerykańskiej, czerwonej porzeczki
• cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować prodiż, ale go nie nagrzewać. Prodiż lub tortownicę o średnicy około 24 - 28 cm posmarować masłem lub olejem. Owoce wymagające płukania - opłukać, dokładnie osuszyć. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i odstawić.
W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Następnie, stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać cukier wanilinowy. Ubijać jeszcze przez około minutę i zacząć stopniowo dodawać żółtka cały czas dokładnie ubijając.
Stopniowo wąskim strumienie dodawać olej (lub roztopione i ostudzone masło) cały czas miksując, ale już niezbyt długo, przez około pół minut. Przesiać 1/3 mąki z proszkiem bezpośrednio do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
Ciasto wyłożyć do prodiża lub tortownicy, wyrównać powierzchnię, równomiernie wyłożyć owoce (najlepiej zachowując odstępy, do dużego prodiża zmieści się więcej owoców niż do mniejszej tortownicy). Zamknąć prodiż i podłączyć go do kontaktu lub wstawić ciasto do piekarnika.
Piec w prodiżu przez około 45 - 50 minut. W piekarniku przez około 40 minut (u mnie było gotowe wcześniej, po około 30 - 35 minutach). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis z "Kwestia smaku"

Focaccia

Składniki:

• 40 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
• 300 ml ciepłej wody
• 1 łyżeczka cukru
• 500 g mąki pszennej (tortowej)
• 2 łyżeczki soli morskiej
• 60 ml oliwy extra vergine + do posmarowania blachy lub prodiża

Dodatkowo:
  • szczypta soli
• 1/2 łyżki oliwy lub roztopionego masła
• świeże oregano (tymianek lub szczypta suszonych ziół)

• prodiż lub tortownica o średnicy 30 cm



Przygotowanie:

Do ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić na około 15 minut do czasu aż drożdże utworzą pianę na powierzchni.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać rozczyn z drożdży, sól i wszystko wymieszać ręką lub drewnianą łyżką. Zacząć wyrabiać ciasto wlewając oliwę. Ciasto wyrabiać przez około 10 - 15 minut (ręką lub mikserem). Odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość).
Tortownicę lub prodiż wysmarować oliwą. Wyłożyć ciasto, rozpłaszczyć palcami po całej powierzchni wciskając opuszki palców w ciasto, raz koło razu. Posypać świeżym oregano i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, prodiża na razie nie włączać. Wstawić blaszkę z wyrośniętym ciastem do środka piekarnika (bez przykrycia) i piec przez około 35 - 40 minut, lub przykryć i podłączyć prodiż i piec przez około 50-60 minut. Ciasto ma się zrumienić a wetknięty patyczek ma być suchy. W różnych piekarnikach i w różnych blaszkach focaccia inaczej się będzie piekła, warto więc ją obserwować i w odpowiednim momencie sprawdzić.
Ciasto ostudzić przed pokrojeniem. Można maczać z oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, suszonych ziół. Można podgrzewać na tosterze lub grillu przed podaniem. Po dokładnym ostudzeniu przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem lub w zamkniętym prodiżu.

Naleśniki ze szpinakiem


Składniki:
usmażone wcześniej naleśniki
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 łyżki smietany
2 ząbki czosnku
1 kula sera mozarellla
sól i pieprz
 
W garnku mieszam rozdrobniony szpinak. Szpinak  mieszam aż odparuje z niego woda. Dodaję parę startych ząbków czosnku,pieprz i odrobinę soli do smaku. Pod koniec gotowania dodaję koło dwóch łyżek śmietany. Smaruję farszem placki naleśnikowe, zawijam i układam w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą. Wierzch naleśników posypuję startą mozarellą i wstawiłam do piekarnika na około 15 minut w temp.200 stopni. Smacznego!