sobota, 27 października 2012

Jabłko w cieście

Składniki (6 sztuk):
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oleju

180g mąki
1 jajko
70ml mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego


Nadzienie:
6 małych jabłek
6 łyżeczek masła orzechowego
+ cynamon


Mleko, lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszać i zostawić rozczyn przykryty ściereczką do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, wbić jajko i wlać wyrośnięty rozczyn. Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę. Na końcu wlać łyżeczkę oleju i jeszcze przez chwilę zagnieść ciasto, powinno już lepiej odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie podsypać blat mąką, wyciągnąć ciasto i rozwałkować je na prostokąt o grubości ok. 5mm. Podzielić nożem na 6 części.


Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć środek, tak żeby było półkole. Na jedną połówkę jabłka nałożyć łyżeczkę masła orzechowego i dokleić do niego drugą połówkę. Tak przygotowane jabłko położyć na środku ciasta i zlepić ze sobą jego rogi na wierzchu. Posmarować mlekiem i posypać cynamonem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej jabłka. Teraz nagrzać piekarnik na 180 st. C, w tym czasie ciasto jeszcze trochę podrośnie, piec 20 minut.

Ryż z kurkumą

Składniki:
2 łyżki masła
1 mała cebula pokrojona w kostkę
150g białego ryżu
400ml wrzącego bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka suszonego koperku lub 2 łyżki świeżego posiekanego koperku
sok i starta skórka z 1/4 cytryny

Na patelni na maśle zeszklić cebulę. Dodać surowy ryż i smażyć przez ok. 1 minutę, aż ryż pokryje się masłem. Wlać bulion warzywny, wymieszać i dusić na małym ogniu (pod przykryciem) przez ok. 15-20 minut. Dodać kurkumę, szczypiorek, koperek oraz sok i skórkę z cytryny. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Kurczak Tso

Składniki na marynatę:
500 g filetów z kurczaka, umytych i pokrojonych w kostkę
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 jajko, lekko ubite
1 łyżeczki skrobi kukurydzianej
biały i czarny pieprz do smaku

Składniki na sos:
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry
1 łyżka cukru
3 łyżki wywaru z kurczaka lub wody
1 łyżka startego imbiru
2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Pozostałe:
3 szczypiory od dymki
5-10 małych suszonych papryczek chili
sezam do posypania
olej do smażenia

W misce połączyć łyżkę sosu sojowego, olej sezamowy, jajko i skrobię. Włożyć kurczaka, wymieszać i odstawiamy na 10 minut.

W tym czasie przygotować sos mieszając wszystkie składniki oprócz skrobi. W woku rozgrzać olej i smażyć po 4-5 kawałków kurczaka. Każdy usmażony kawałek odkładać na papierowy ręcznik. Kiedy wszystkie kawałki kurczaka są już usmażone rozgrzać w woku dwie łyżki oleju, wrzucić dymki, papryczki chilli i smażyć 30-45 sekund. Dodać kurczaka, zalać sosem, wszystko dokładnie wymieszać, a na końcu dodać skrobię. Smażyć chwilkę aż sos zgęstnieje.

Smacznego:-)

czwartek, 25 października 2012

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Składniki:
3 jajka
puszka tuńczyka
1/2 puszki kukurydzy
200 g żółtego sera
2 średnie cebule
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
pieprz, chili

Cebulę pokroić w kostkę, a następnie wrzucić na wrzątek i zaczekać, aż się ponownie zagotuje. Wtedy odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek. W miseczce wymieszać majonez z musztardą i doprawić pieprzem i chili.

Układać warstwami w przeźroczystej salaterce:
  • połowa żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach
  • białko - starte na tarce, na grubych oczkach
  • połowa sosu majonezowo - musztardowego
  • cebula
  • tuńczyk
  • reszta sosu majonezowo - musztardowego
  • kukurydza
  • reszta żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach
  • żółtka pokruszone

Tak przygotowaną sałatkę przechowywać w lodówce.

Schab po bawarsku

Składniki:
500 ml piwa jasnego
1 kg schabu
liść laurowy
ziele angielskie
tymianek
2 ząbki czosnku
2 pory
1 cebula
3 marchewki
seler
natka pietruszki
smalec (olej)
sól, pieprz


Schab pokroić na kotlety, potraktować tłuczkiem a następnie podsmażyć na patelni (zrumienić) ze wszystkich stron. Warzywa pokroić i podsmażyć na tym samym tłuszczu co mięso. Doprawić solą i pieprzem.

Spód brytfanki (lub naczynia do zapiekania) lekko natłuścić i wyłożyć na niego ziele angielskie, tymianek, liść laurowy i połowę podsmażonych warzyw. Do tak przygotowanego naczynia położyć podsmażony schab. Pozostałe na patelni warzywa zalać piwem i zostawić, aż do momentu kiedy zacznie się gotować. Następnie położyć warzywa na mięsie i całość zalać sosem piwnym.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 40 minut, od czasu do czasu polewając mięso powstałym sosem.

Paprykarz II


Składniki:
1 makrela wędzona
50 g ryżu ( 1/2 torebeczki)
1 marchewka
1 cebula
4 duże pieczarki
100 g przecieru pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 kulki ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól i czarny pieprz do smaku
szczypta pieprzu cayenne
olej

Ryż ugotować. W tym czasie makrelę dokładnie oddzielić od ości.Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać obraną, startą na grubej tarce marchewkę, wymieszać. Po chwili dodać podobnie utarte pieczarki. Dusić razem, aż warzywa zmiękną.

Dodać resztę przypraw oraz koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę razem smażyć, po czym zdjąć patelnię z ognia.

Do lekko przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną makrelę i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odrobinę pieprzu cayenne, aby paprykarz był lekko pikantny. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać ze świeżym pieczywem.

środa, 24 października 2012

Makaron z łososiem i porem

Składniki :
250 g makaronu
2 - 3 pory
100 g łososia
1 kubeczek serka mascarpone
50 g masła
40 g startego parmezanu

Wstaw wodę na makaron, następnie zabierz się do krojenia pora. Białe części oczyść, przekrój wzdłuż na pół i posiekaj w półkola. Makaron wrzuć do gotującej się wody. Masło rozgrzej na patelni, dorzuć pory. Poczekaj, aż się odpowiednio zeszklą i dodaj serek. Kiedy całość będzie wrzała, dodaj porwanego na drobne kawałeczki łososia i poczekaj, aż lekko zmieni kolor. Teraz już tylko odcedź makaron i wymieszaj go z sosem. Nakładając na talerze, posyp potrawę parmezanem. Możesz też zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej.

wtorek, 23 października 2012

Skrzydełka w miodzie

Składniki:
8-10 skrzydełek z kurczaka
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku posiekane lub wyciśnięte
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
pół szklanki rosołu
szczypta mielonego imbiru

Skrzydełka obgotowujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i miód, jak się lekko zrumieni dodajemy skrzydełka i czosnek. Smażymy 2 minuty. Wlewamy rosół i sos sojowy i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu 10 minut. Potem zdejmujemy przykrywkę i smażymy obracając co jakiś czas skrzydełka aż sos wyparuję (zostaję na patelni gęsta aromatyczna masa, która oblepia skrzydełka. Następnie posypujemy imbirem i smażymy jeszcze 1 minutę.
Smacznego!!!

piątek, 12 października 2012

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki:
Ciasto:
• 200 g masła
• 200 g cukru pudru
• 4 jajka
• 250 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:
• 1/2 kostki masła (125 g)
• 1 szklanka mąki
• 1/2 szklanki cukru

• 800 g śliwek węgierek, bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
• Cukier puder do posypania
• Forma o wymiarach 28 x 38 cm (ja w takiej piekłam) lub mniejsza 25 x 32 cm


Przygotować kruszonkę: roztopić masło i ostudzić, następnie wymieszać z mąką i cukrem. Wstawić do lodówki.
Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę posmarować tłuszczem.
Przygotować ciasto: mikserem ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut.
Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, i krócej, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Przepis z "Kwestia smaku".