piątek, 31 stycznia 2014

Babka z cukinii

Składniki:
1 duża cukinia lub 2 mniejsze (około 3 szklanek po starkowaniu)
1 cebula
4 jajka
25 dkg sera żółtego
1/2 szkl. oleju
2,5 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 - 2 ząbki czosnku


Wykonanie:
Składniki po kolei wkładamy do dużej miski: starkowaną cukinię na tarce o dużych oczkach, starkowaną cebulę, starkowany ser, całe jajka, mąkę, proszek do pieczenia, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną wędlinę, sól i pieprz.

Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę średniej wielkości. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, aż się zapiecze na złoty kolor.

Przepis z "Wielkie Żarcie".

czwartek, 30 stycznia 2014

Pasta z makreli i twarogu

Składniki:
1 wędzona makrela
100 g twarogu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
pieprz, sól
posiekany szczypiorek lub cebulka

Wykonanie:
makrelę obieramy ze skóry i ości. Wrzucamy do miski i dodajemy wszystkie składniki ( bez szczypiorku). Miksujemy na jednolita masę. Dodajemy szczypiorek i mieszamy łyżką. Gotowe! Smacznego!!!

Śledzie w sosie musztardowym

Składniki:
3 filety śledziowe matjasy, ok. 200g, wymoczone przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie lub wodzie z mlekiem, następnie pokrojone na kawałeczki

Sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany
tymianku na czubku noża
2 łyżki majonezu
4 łyżeczki średnio ostrej musztardy (np. sarepskiej lub łagodniejszej odmiany Dijon)
2 łyżeczki łagodnej musztardy ziarnistej

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Pokrojone na kawałeczki śledzie połączyć z sosem, przykryć szczelnie i wstawić do lodówki.
Śledzie są gotowe po ok. 36 godz a najlepsze po 2 dniach.

Przepis z "White Plate".

Korzenne śledzie z rodzynkami

Składniki:
1/2 kg filetow sledziowych (matjasow)
2 lyzki syropu z agawy lub fruktozy (ew. cukru )
1/4 szkl. oleju (uzylam z pestek winogron)
4 lyzki octu winnego (bialego)
4 lyzki koncentratu pomidorowego
3 srednie cebule
garsc drobnych rodzynek
1-2 liscie laurowe
3-4 ziarnka ziela angielskiego
kurkuma, sol, imbir w proszku
ew. odrobina jasnej gorczycy


Śledzie namoczyć przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie z dodatkiem mleka.
Rano wodę odlać, śledzie przepłukać pod zimną, bieżącą woda. Osuszyć na sitku.

Na oleju zeszklić cebulę, dopiero wtedy dodać agawę/ fruktozę (lub cukier).
Caly czas mieszając dodać lisć laurowy i ziele angielskie. Poddusić minutę.
Posypać szczyptą lub dwiema soli (w zależności od tego jak słone są sledzie), dodać koncentrat i ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i ew. odrobine gorczycy.
Dusić 3-4 minuty, lub do czasu aż cebula będzie miękka, mieszajac od czasu do czasu.
Śledzie pokroić w paski, układać w słoiku przekładając każdą warstwę zimnym sosem. Ostatnią wierzchnia warstwą powinien byc sos. Szczelnie zamknięty słoik przechowujemy w lodówce przez 3 dni. Po tym czasie śledzie sa gotowe.

Przepis z "White Plate"

Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii

Składniki:

Mięso mielone
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
niewielka ilość oleju rzepakowego
sól
biały mielony pieprz
3 g kminku, roztartego w moździerzu
2 g słodkiej papryki w proszku
2 g ostrej papryki w proszku
2 duże szczypty majeranku
Sos beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 posiekane ząbki czosnku
duża szczypta majeranku
sól
biały mielony pieprz
500 ml mleka

Zapiekanka
2 cebule, posiekane w kosteczkę
2 ząbki czosnku, posiekane
2 marchewki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
2 pietruszki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
2 puszki pomidorów pelati, pokrojonych w kostkę wraz z sosem
1 łyżka mąki
szczypta majeranku
300 g suchej kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
3-4 żółtka jajek
1 pęczek pietruszki, umyty i posiekany
2 cukinie, umyte i pokrojone w plastry (grubość 1-1,5 cm)
niewielka ilość oleju rzepakowego
sól
biały mielony pieprz
2 szczypty majeranku
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka mąki
125 g twarogu wędzonego
150 g sera wędzonego w plastrach, pokrojonego w cienkie paseczki

Przygotowanie:

Mięso mielone solimy, doprawiamy białym mielonym pieprzem i smażymy na patelni podlanej olejem rzepakowym na brązowy kolor. Lekko przysmażone dzielimy na patelni za pomocą łopatki na mniejsze kawałki, następnie mięso dobrze przesmażamy.

Usmażone mięso doprawiamy kminkiem, słodką i ostrą papryką oraz 2 dużymi szczyptami majeranku, solą i niewielką ilością białego pieprzu. Tak przygotowane, przekładamy do naczynia.
Sos beszamel (zasmażka)

Do garnka dodajemy masło i mąkę, gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku oraz dużą szczyptę majeranku i mieszamy. Podgrzewamy 2-3 minuty, dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Na końcu dosypujemy biały mielony pieprz.
Cukinia

Na patelni, na której smażyliśmy mięso rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Smażymy cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku, następnie dodajemy marchew, pietruszkę i szczyptę majeranku. Przesmażamy, dodajemy niewielką ilość wody i ponownie podduszamy ok. 5 minut. Dodajemy przesmażone mięso i dokładnie mieszamy. Całość łączymy z pokrojonymi pomidorami pelati wraz z sosem i odparowujemy przez mniej więcej 10 minut. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i chwilę smażymy.

Ugotowaną kaszę gryczaną przesypujemy do naczynia, na kaszę wylewamy sos beszamel i wysypujemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz 3-4 żółtka jajek. Mieszamy na jednolitą masę.

Plastry cukinii marynujemy olejem rzepakowym, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Mieszamy całość. Przesmażamy na patelni, na lekko brązowy kolor. Następnie przekładamy cukinię na talerz.

Czyste naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie olejem rzepakowym. Podsypujemy mąką, wykładamy kaszę na dno naczynia żaroodpornego. Na kaszę wykładamy pierwszą część sera pokrojonego w paseczki, na ser wykładamy mięso z warzywami. Na mięso wykładamy pokrojone plastry cukinii. Plastry cukinii posypujemy serem wędzonym, pokrojonym w paseczki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 20-30 minut.

Przepis z "Kuchni Lidla"

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana Pascala

Składniki:
2 cebule pokrojone w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
90 g masła
2 duże pomidory, umyte, pozbawione skóry i gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę
500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
1 łyżka mąki
sól
pieprz
1 żółtko
1/4 opakowania sera ementaler
1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
1/2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
250 ml mleka
2 szczypty gałki muszkatołowej
2-3 szczypty ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie (20-25 minut). Obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki.

W garnku rozpuszczamy 50 g masła, w drugim garnku podgrzewamy 250 ml mleka. Do masła dodajemy ziemniaki i chwilę smażymy, następnie je miksujemy na patelni i dodajemy stopniowo gorące mleko. Całość miksujemy.

Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz, sól. Całość mieszamy.
Mięso

Na patelni podgrzewamy 40 g masła, szklimy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.

Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paseczki i chwilę smażymy z cebulą i czosnkiem. Całość mieszamy.

Na patelnię wrzucamy pomidory i chwilę je podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy, podsmażamy. Dodajemy 2-3 szczypty ziół prowansalskich oraz łyżkę mąki, podsmażamy (mąka wyciąga wodę z mięsa). Do mięsa dodajemy 1 żółtko oraz pieprz i sól do smaku. Całość bardzo szybko mieszamy.

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po całości. Dodajemy purée ziemniaczane, które rozprowadzamy na mięsie. Na końcu ścieramy ser ementaler na całość potrawy. Potrawę w naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika nastawionego na funkcję grilla, a gdy ser lekko się przyrumieni i będzie chrupiący – zapiekankę wyjmujemy.

Przepis z "Kuchnia Lidla"

Sezamowy kurczak na wolnym ogniu

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 filiżanka miodu
1/2 filiżanki sosu sojowego
1/2 filiżanki cebuli pokrojonej w kostkę
1/4 filiżanki ketchupu
6 łyżek wody
2 łyżki nasion sezamu
2 ząbki czosnku ( posiekane)
szczypiorek
sól, pieprz, chilli

Wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w dość duże  paski. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. 
W misce dokładnie  mieszamy miód, sos sojowy, cebulę, ketchup, czosnek i chilli. Na koniec wrzucamy kurczaka i ponownie mieszamy. 
Wszystko razem przekładamy do garnka, dodajemy wodę i bardzo wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem prze ok. 40 minut, aż kurczak będzie bardzo miękki. Mięso rozdrabniamy w garnku widelcem. I gotujemy pod przykryciem jeszcze ok. 10 min. 
Podczas gotowania można dodać odrobinę wody, gdyby za szybko odparowała.
Podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem. 

Sałatka z selerem naciowym i tuńczykiem

Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 filiżanki  selera naciowy pokrojonego w kostkę
1/4 filiżanki posiekanego szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
1/4 filiżanki majonezu
2 łyżeczki posiekanego koperku
sól i pieprz

Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy i to wszystko. Smacznego:)