piątek, 14 lutego 2014

Leniwe

Składniki: 

230 g twarogu
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru +2 łyżeczki cukru
2 garście mąki
2 łyżki masła
sól

Wykonanie:

Twaróg pokrusz w rękach, staraj się nie rozdrobnić go za bardzo. Dodaj lekko roztrzepane jajko i przy pomocy widelca przemieszaj je z serem. Dodaj mąkę, sól i cukier i ponownie widelcem zmieszaj ciasto tak, by w miarę zyskało jednolitą konsystencję. Wyrzuć je na umączony blat i delikatnie (nie naciskaj go za bardzo, aby pozostało pulchne) uformuj w postać długiego wałka. Pokrój leniwe umączonym nożem, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Wyjmij je łyżką cedzakową minutę po tym, jak wypłyną na powierzchnie.

Kluski ułóż na talerzu, aby odparowały. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć przestudzone leniwe i potrząsając patelnią pokryj je masłem. Smaż na złoty kolor, raz po raz przewracając je, aby usmażyły się z każdej strony. Kiedy kluski osiągną złotą barwę, dodaj dwie łyżki cukru i szczyptę soli, podrzucając patelnią przemieszaj kluski z cukrem. Smaż jeszcze chwilę do momentu, aż cukier się rozpuści i utworzy na kluskach karmelową skorupkę. 

Przepis z "Gotuje bo lubi".

Domowe capuccino

Składniki:

3 łyżki śmietanki do kawy (np. Cremona)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do słoika bądź puszki i bardzo dokładnie mieszamy rozgniatając składniki łyżeczką. Można użyć moździerza.

środa, 5 lutego 2014

Tajska zupa z kurczakiem

Składniki:
1 filiżanka pieczarek pokrojonych w plasterki
1/2 filiżanki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
4 łyżeczki startego świeżego imbiru
4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 źdźbło trawy cytrynowej
2 łyżeczki Sambal Oelek
3 szklanki rosołku
1 i 1/4 szklanki mleczka kokosowego
4 łyżeczki sosu rybnego
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z limonki
1/2 filiżanka posiekanego szczypiorku
3 łyżki świeżej kolendry
1 pierś z kurczaka
oliwa do smażenia

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawiamy solą i pieprzem i nacieramy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 25 min. Po upieczeniu dzielimy mięso na kawałeczki.
W garnku podgrzewamy oliwę. Dodajemy pieczarki, paprykę, imbir, trawę cytrynową  i czosnek. Smażymy ok. 3 min. mieszając. Dodajemy Sambal Oelek i gotujemy przez 1 min. Dodajemy rosołek, mleczko kokosowe, sos rybny i cukier. Gotujemy ok. 10 min. na wolnym ogniu. Dodajemy kurczaka i wyjmujemy trawę cytrynową. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy posypane kolendrą. Smacznego.