Składniki:
• 2 dojrzałe awokado, obrane
• 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
• 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany i posypany solą
• 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
• 1 - 2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco
Dodatki (według uznania):
• 1/3 małego pęczka kolendry, posiekane listki
• 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę
• sól
Przygotowanie: Rozgnieć widelcem awokado z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Dopraw do smaku i podawaj z chipsami nachos lub tortillą.
Przepis z "Kwestia smaku".
środa, 21 maja 2014
Pasztet warzywny
Składniki:
- 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy
- 1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
- 100 ml oleju roślinnego
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por, tylko biała część
- 2 laski selera naciowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać olej. Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. W tym czasie marchewki oraz pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać.
2. Kiedy pory będą zeszklone, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10 - 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
3. Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki i piec przez 30 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, studzić przez całą noc, a rano kroić.
Przepis z "Jadłonomia".
Etykiety:
dania z warzywami
Ciasto drożdżowe Pani Ewy
Składniki:
10 dag drożdży
1,5 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 szkl. ciepłego mleka
cukier waniliowy
4 rozbełtane jajka
4,5 szklanki maki
Wszystkie składniki wsypać po kolei do miski. Przykryć i odstawić na 2 godziny. Następnie delikatnie wymieszać. Wlać do blaszki. Na wierzch położyć owoce i kruszonkę. Piec 35 min. 2 temp. 170 stopni.
Kruszonka:
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
cukier waniliowy
10 dag drożdży
1,5 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 szkl. ciepłego mleka
cukier waniliowy
4 rozbełtane jajka
4,5 szklanki maki
Wszystkie składniki wsypać po kolei do miski. Przykryć i odstawić na 2 godziny. Następnie delikatnie wymieszać. Wlać do blaszki. Na wierzch położyć owoce i kruszonkę. Piec 35 min. 2 temp. 170 stopni.
Kruszonka:
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
cukier waniliowy
Etykiety:
ciasta
Subskrybuj:
Posty (Atom)