poniedziałek, 3 stycznia 2011

Kaczka z granatami i brzoskwiniami

Składniki: kaczka 3 granaty 6 połówek brzoskwiń z kompotu kieliszek czerwonego wina 2 łyżki oliwy łyżeczka otartej skórki z cytryny sól pieprz Wykonanie: Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej oliwa brytfance. Zrumienić w piekarniku w temp. 200 stopni. Wycisnąć sok z 2 grantów i wlać wraz z winem do brytfanki. Mięso przykryć i piec ok. 45 min, polewając sosem z pieczenia. Pod koniec wokół kaczki ułożyć połówki brzoskwiń i czerwone ziarenka miąższu z trzeciego granata. Wszystko posypać skórką z cytryny i piec jeszcze 10 min. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz