sobota, 4 czerwca 2011

Chłodnik litewski

Składniki:
około 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami (wielkości limonki)
2 litry bulionu jarzynowego
sól
200 ml śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
1/2 litra maślanki, zimnej
1/2 litra kefiru, zimnego

Dodatki:
10 rzodkiewek
po 4 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
1 awokado


Przygotowanie:
Botwinkę opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać razem z buraczkami. Bulion zagotować i dodać botwinkę. Posolić i gotować przez kilka minut aż botwinka będzie miękka.
Rozprowadzić śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru i przelać do garnka z zupą. Wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić a następnie przecedzić. Wywar wstawić do lodówki i schłodzić. Ugotowane liście botwinki nie będą wykorzystane do chłodnika.
Wywar wymieszać z maślanką i kefirem, przecedzić ewentualnie przez sitko uzyskując gładką konsystencję barszczu. Pokroić rzodkiewki w drobną kosteczkę, posiekać koperek i szczypiorek. Wymieszać z chłodnikiem. Przed samym podaniem dodać pokrojone w kosteczkę awokado.

Przepis z "Kwestii Smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz