środa, 8 czerwca 2011

Gofry pieguski

Składniki:
125g miękkiego masła
125g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
250g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka letniego mleka
100g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Czekoladę pokroić na małe kawałeczki.
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka, masło, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem.
Dalej ubijając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo dodać mleko.
Wyłączyć mikser i dodać kawałki czekolady. Wymieszać.
W osobnej miseczce ubić białka.
Białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem.
Gofry smażyć na złoty kolor.
Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
Gofry są smaczne same, ale można je jeść oczywiście z ulubionym dodatkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz