poniedziałek, 5 grudnia 2011

Biszkoptowe ciasteczka w lukrze kakaowym

Lukier:
750 g cukru pudru
90 g kakao
70 g niesolonego masła, pokrojonego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
220 ml wrzącej wody
Biszkopt:
7 dużych jajek
250 g drobnego cukru
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilowy

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopt:
Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Ubijać aż masa się ociepli. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać na średnich obrotach miksera, aż masa się ostudzi i będzie bardzo gęsta oraz puszysta jak mus, przez około 5 - 8 minut.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać dwukrotnie. Wsypywać ją w 3 częściach do ubitej masy, mieszając delikatnie szpatułką pomiędzy kolejnymi partiami, aż składniki się połączą. Wraz z pierwszą partią mąki wlać ekstrakt z wanilii.
Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Studzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć biszkopt na metalową kratkę i zdjąć papier, całkowicie ostudzić.
Lukier:
Do miski wsypać cukier puder i kakao. Dodać masło, ekstrakt z wanilii i wrzącą wodę. Wymieszać na gładką masę. Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać powstały lukier przez 2 - 3 minuty. Lukier powinien być dość rzadki (w razie potrzeby dodać trochę więcej wrzącej wody). Im bardziej rozrzedzony będzie lukier tym głębiej wsiąknie w biszkopty.
Biszkopt pokroić na 5 pasków, a każdy pasek na 7 równych części. Trzymając miskę z lukrem na garnku z gorącą wodą, maczać biszkopty w lukrze za pomocą dwóch widelców i odkładać na metalową kratkę do zastygnięcia.

Przepis z "Kwestii Smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz