czwartek, 7 listopada 2013

Piwna zupa serowa

Składniki:

6 plasterków wędzonego boczku
1 pierś z kurczaka
1/4 filiżanki masła
1/4 filiżanki mąki
2 łyżeczki granulowanego czosnku
2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka soli
1 filiżanka jasnego piwa
1 filiżanka bulionu
2 filiżanki  half and half (mleko ze śmietanką pół na pół)
10 dag sera Cheddar
1 łyżeczka sosu Worcestershire
szczypiorek
grzanki (jako dodatek)


W garnku podsmaż boczek na odrobinie oliwy aż będzie chrupiący. W międzyczasie pokrój pierś z kurczaka w kosteczkę. Wyjmij  boczek  i odłóż na bok. Wrzuć kurczaka, usmaż i również odłóż na bok.
Do garnka wrzuć masło. Rozpuść i dodaj mąkę i przyprawy, szybko mieszając. Dodaj piwo, bulion i śmietanę z mlekiem. Zagotuj. Na koniec dodaj sos Worcestershire, kurczak i boczek. Zamieszaj i potrzymaj chwilę na ogniu. Gotowe! Posyp szczypiorkiem i podawaj z grzankami.. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz