poniedziałek, 23 września 2013

Zupa cebulowa II

Składniki:

0,5 kg cebuli
0,5 litra mleka
1 l ulubionego bulionu
50 g masła
50 g mąki
1 żółtko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

W garnku topimy 30 g masła. Dodajemy posiekaną cebulę i gotujemy wszystko przez 10 minut raz na jakiś czas mieszając. Cebulę posypujemy mąką i dokładnie wszystko mieszamy. 

Do garnka wlewamy gorące mleko, dodajemy sól i pieprz. Zmniejszamy gaz do minimum i pozwalamy naszej mieszance gęstnieć przez kolejne 20 minut. Możemy raz na jakiś czas zamieszać, żeby nie dopuścić do przypalenia.

Wlewamy bulion. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej faktury i gotujemy przez następne 10 minut. Żółtko mieszamy z pozostałymi 20 g masła i dodajemy do zupy w garnku mieszając.



Przepis z "Gotuje bo lubi".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz