• 2 filety mrożonej tilapii
• sól morska
• mąka do obtoczenia
• 1 jajko, roztrzepane
Do podania:
kawałki cytryny i tzatziki (1 kubeczek jogurtu naturalnego wymieszać z posiekanymi liśćmi mięty i posiekanym szczypiorkiem)
Parmezanowa panierka:
• 1/2 szklanki bułki tartej
• 1/2 szklanki drobno tartego parmezanu
• 1 łyżeczka drobno pokrojonej lub startej na tarce skórki z cytryny
• 2 łyżki masła, stopionego i 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (lub tylko jeden rodzaj tłuszczu)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Do miseczki wsypać bułkę tartą i tarty parmezan, dodać skórkę z cytryny, roztopione masło, oliwę z oliwek. Doprawić odrobiną soli morskiej.
Filety rozmrozić, opłukać, osuszyć i oprószyć delikatnie solą. Obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar. Wymaczać w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, aż panierka się zrumieni a ryba będzie upieczona w środku. Podawać z kawałkami cytryny i tzatzikami.
Przepis z "Kwestia Smaku".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz