piątek, 6 września 2013

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Składniki:

• 3 łyżki oliwy extra vergine
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 duże marchewki
• 1 mała pietruszka
• 5 większych pomidorów
• 700 ml bulionu
• sól morska i świeżo zmielony pieprz oraz 1/2 łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• pęczek bazylii
• 50 ml śmietanki kremowej 30%
• opcjonalnie - około 1/2 papryczki chili

Do podania: 250 g mozzarelli w kulce , może też być tarty ser np. twarda ricotta, mozzarella; opcjonalnie: pieczywo, np. bagietka czosnkowa

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przepołowione ząbki czosnku. Smażyć co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli, przez około 5 minut. Dodać papryczkę chili jeśli jej używamy oraz obrane i pokrojone na cienkie plasterki marchewki i pietruszkę. Smażyć przez 5 minut co chwilę mieszając.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pozostały miąższ pomidorów pokroić w kosteczkę, sok zachować. Pomidory i sok dodać do garnka z warzywami. Smażyć przez 1 minutę.
Wlać gorący bulion, zagotować na większym ogniu, następnie doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem i suszonym oregano.
Gotować przez około 13 - 15 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować w blenderze dodając liście bazylii (część zostawić do podania), przelać z powrotem do garnka.
Do miseczki wlać śmietankę i stopniowo wlewać kilka łyżek zupy mieszając, przelać wszystko do garnka i wymieszać. Zupę podgrzać przed podaniem.
Podawać gorącą w płaskich talerzach, z kawałkiem mozzarelli pośrodku lub startym serem, posypać listkami bazylii. Można podawać z pieczywem.

Przepis z "Kwestia Smaku".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz