środa, 5 lutego 2014

Tajska zupa z kurczakiem

Składniki:
1 filiżanka pieczarek pokrojonych w plasterki
1/2 filiżanki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
4 łyżeczki startego świeżego imbiru
4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 źdźbło trawy cytrynowej
2 łyżeczki Sambal Oelek
3 szklanki rosołku
1 i 1/4 szklanki mleczka kokosowego
4 łyżeczki sosu rybnego
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z limonki
1/2 filiżanka posiekanego szczypiorku
3 łyżki świeżej kolendry
1 pierś z kurczaka
oliwa do smażenia

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawiamy solą i pieprzem i nacieramy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 25 min. Po upieczeniu dzielimy mięso na kawałeczki.
W garnku podgrzewamy oliwę. Dodajemy pieczarki, paprykę, imbir, trawę cytrynową  i czosnek. Smażymy ok. 3 min. mieszając. Dodajemy Sambal Oelek i gotujemy przez 1 min. Dodajemy rosołek, mleczko kokosowe, sos rybny i cukier. Gotujemy ok. 10 min. na wolnym ogniu. Dodajemy kurczaka i wyjmujemy trawę cytrynową. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy posypane kolendrą. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz