Składniki:
1 duża cukinia lub 2 mniejsze (około 3 szklanek po starkowaniu)
1 cebula
4 jajka
25 dkg sera żółtego
1/2 szkl. oleju
2,5 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 - 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Składniki po kolei wkładamy do dużej miski: starkowaną cukinię na tarce o dużych oczkach, starkowaną cebulę, starkowany ser, całe jajka, mąkę, proszek do pieczenia, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną wędlinę, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę średniej wielkości. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, aż się zapiecze na złoty kolor.
Przepis z "Wielkie Żarcie".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz