czwartek, 30 stycznia 2014

Sezamowy kurczak na wolnym ogniu

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 filiżanka miodu
1/2 filiżanki sosu sojowego
1/2 filiżanki cebuli pokrojonej w kostkę
1/4 filiżanki ketchupu
6 łyżek wody
2 łyżki nasion sezamu
2 ząbki czosnku ( posiekane)
szczypiorek
sól, pieprz, chilli

Wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w dość duże  paski. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. 
W misce dokładnie  mieszamy miód, sos sojowy, cebulę, ketchup, czosnek i chilli. Na koniec wrzucamy kurczaka i ponownie mieszamy. 
Wszystko razem przekładamy do garnka, dodajemy wodę i bardzo wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem prze ok. 40 minut, aż kurczak będzie bardzo miękki. Mięso rozdrabniamy w garnku widelcem. I gotujemy pod przykryciem jeszcze ok. 10 min. 
Podczas gotowania można dodać odrobinę wody, gdyby za szybko odparowała.
Podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz