czwartek, 30 stycznia 2014

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana Pascala

Składniki:
2 cebule pokrojone w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
90 g masła
2 duże pomidory, umyte, pozbawione skóry i gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę
500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
1 łyżka mąki
sól
pieprz
1 żółtko
1/4 opakowania sera ementaler
1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
1/2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
250 ml mleka
2 szczypty gałki muszkatołowej
2-3 szczypty ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie (20-25 minut). Obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki.

W garnku rozpuszczamy 50 g masła, w drugim garnku podgrzewamy 250 ml mleka. Do masła dodajemy ziemniaki i chwilę smażymy, następnie je miksujemy na patelni i dodajemy stopniowo gorące mleko. Całość miksujemy.

Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz, sól. Całość mieszamy.
Mięso

Na patelni podgrzewamy 40 g masła, szklimy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.

Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paseczki i chwilę smażymy z cebulą i czosnkiem. Całość mieszamy.

Na patelnię wrzucamy pomidory i chwilę je podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy, podsmażamy. Dodajemy 2-3 szczypty ziół prowansalskich oraz łyżkę mąki, podsmażamy (mąka wyciąga wodę z mięsa). Do mięsa dodajemy 1 żółtko oraz pieprz i sól do smaku. Całość bardzo szybko mieszamy.

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po całości. Dodajemy purée ziemniaczane, które rozprowadzamy na mięsie. Na końcu ścieramy ser ementaler na całość potrawy. Potrawę w naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika nastawionego na funkcję grilla, a gdy ser lekko się przyrumieni i będzie chrupiący – zapiekankę wyjmujemy.

Przepis z "Kuchnia Lidla"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz