czwartek, 30 stycznia 2014

Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii

Składniki:

Mięso mielone
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
niewielka ilość oleju rzepakowego
sól
biały mielony pieprz
3 g kminku, roztartego w moździerzu
2 g słodkiej papryki w proszku
2 g ostrej papryki w proszku
2 duże szczypty majeranku
Sos beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 posiekane ząbki czosnku
duża szczypta majeranku
sól
biały mielony pieprz
500 ml mleka

Zapiekanka
2 cebule, posiekane w kosteczkę
2 ząbki czosnku, posiekane
2 marchewki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
2 pietruszki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
2 puszki pomidorów pelati, pokrojonych w kostkę wraz z sosem
1 łyżka mąki
szczypta majeranku
300 g suchej kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
3-4 żółtka jajek
1 pęczek pietruszki, umyty i posiekany
2 cukinie, umyte i pokrojone w plastry (grubość 1-1,5 cm)
niewielka ilość oleju rzepakowego
sól
biały mielony pieprz
2 szczypty majeranku
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka mąki
125 g twarogu wędzonego
150 g sera wędzonego w plastrach, pokrojonego w cienkie paseczki

Przygotowanie:

Mięso mielone solimy, doprawiamy białym mielonym pieprzem i smażymy na patelni podlanej olejem rzepakowym na brązowy kolor. Lekko przysmażone dzielimy na patelni za pomocą łopatki na mniejsze kawałki, następnie mięso dobrze przesmażamy.

Usmażone mięso doprawiamy kminkiem, słodką i ostrą papryką oraz 2 dużymi szczyptami majeranku, solą i niewielką ilością białego pieprzu. Tak przygotowane, przekładamy do naczynia.
Sos beszamel (zasmażka)

Do garnka dodajemy masło i mąkę, gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku oraz dużą szczyptę majeranku i mieszamy. Podgrzewamy 2-3 minuty, dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Na końcu dosypujemy biały mielony pieprz.
Cukinia

Na patelni, na której smażyliśmy mięso rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Smażymy cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku, następnie dodajemy marchew, pietruszkę i szczyptę majeranku. Przesmażamy, dodajemy niewielką ilość wody i ponownie podduszamy ok. 5 minut. Dodajemy przesmażone mięso i dokładnie mieszamy. Całość łączymy z pokrojonymi pomidorami pelati wraz z sosem i odparowujemy przez mniej więcej 10 minut. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i chwilę smażymy.

Ugotowaną kaszę gryczaną przesypujemy do naczynia, na kaszę wylewamy sos beszamel i wysypujemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz 3-4 żółtka jajek. Mieszamy na jednolitą masę.

Plastry cukinii marynujemy olejem rzepakowym, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Mieszamy całość. Przesmażamy na patelni, na lekko brązowy kolor. Następnie przekładamy cukinię na talerz.

Czyste naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie olejem rzepakowym. Podsypujemy mąką, wykładamy kaszę na dno naczynia żaroodpornego. Na kaszę wykładamy pierwszą część sera pokrojonego w paseczki, na ser wykładamy mięso z warzywami. Na mięso wykładamy pokrojone plastry cukinii. Plastry cukinii posypujemy serem wędzonym, pokrojonym w paseczki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 20-30 minut.

Przepis z "Kuchni Lidla"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz