sobota, 27 lutego 2010

Krewetki z sosie koperkowym

Składniki:
1 kg. mrożonych krewetek
1/2 kostki masła
1 główka czosnku
1 kostka bulionu wołowego
2 listki laurowe
1 kubeczek śmietany 30%
1 łyżka mąki
1 pęczek świeżego koperku

W garnku rozpuszczam masło, dodaję czosnek i przyrumieniam. Dodaję kostkę bulionową i liście laurowe. Mieszam do rozpuszczenia się kostki. Dodaję umyte krewetki i przykrywam garnek. Gdy krewetki puszczą wodę dolewam z czajnika gorącą wodę, tak aby zakryć krewetki. Kreweki gotuję do miękkości. Następnie dodaję śmietanę wymieszaną z mąką. Smietanę można zahartować przed dodaniem, aby nie powstały grudki. Gdy sos zagotuje się, dodaję posiekany koperek i gotowe. Najlepiej smakuje z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz