czwartek, 1 marca 2012

Placuszki z gotowanych ziemniaków

Składniki:
2 duże ziemniaki
75g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka125ml mleka
sól,
suszona pietruszka
oliwa do smażenia (opcjonalnie)

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Pzrecisnąc przez praskę. W misce umieścić zimne ziemniaczane puree. Przesiać tam mąkę wymieszaną z proszkiem. Jajka rozbełtać widelcem z mlekiem w garnuszku. Wlać tę miksturę do miski z ziemniakami i mąką. Dodać szczyptę soli i suszoną pietruszkę. Dokładnie wszystko wymieszać łyżką na jednolite ciasto. Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni z dodatkiem oliwy lub nie (ja smażę bez). Nakładać dwie łyżki ciasta na jeden placuszek. Smażyć z obu stron na rumiano, przewracać gdy na cieście zaczną się pojawiać bąbelki. Podawać z wysmażonym bekonem i jajecznicą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz