środa, 28 marca 2012

Indyk z grilowanym camembertem

Składniki:
filet z indyka ok. 80 dag.
1 camembertsłoik żurawiny
1 cytryna1 limonka
4 łyżki soku z grejpfru
tabułka tarta
1 jajko
olej
sól, pieprz
papryka słodka
czosnek
lyżeczka cukru

Oczyszczamy filet z idyka, kroimy w plasterki. Wkładamy do miski i przyprawiamy: solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i dodajemy łyżke oleju. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Limonkę myjemy i kroimy w plasterki. Rozmłócamy jajko i obtaczamy w nim cały ser. Później obtaczamy ser w bułce tartej. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim mięso i ser. Na mięsie układamy plasterki limonki. Zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy całość ok 30-40 min.
W międzyczasie przygotowujemy sos: podgrzewamy w rondelku na małym ogniu ok pół słoika żurawiny. Dolewamy do tego sok z całej cytryny i sok z grejpfruta. Dodajemy 1-2 łyżki oleju, startą skórkę z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Gotowe mięso i ser polewamy sosem i podajemy np z ziemniaczkami (które można zapiec razem z mięsem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz