wtorek, 24 kwietnia 2012

Francuska zupa cebulowa wg. przepisu Magdy Gessler

Składniki:
włoszczyzna
wołowina, wieprzowina i mięso drobiowe na wywar
4-5 dużych cebul
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
owoc jałowca
liść lubczuku
cukier
białe wytrawne lub półwytrawne wino
30 dkg sera żółtego (Gruyere lub Mazdamer)
grzanki z bułki paryskiej.

Przygotowanie:
Z mięsa i włoszczyzny należy najpierw przygotować wywar. W tym celu, w przygotowanym odpowiednio wcześniej naczyni,u należy ułożyć obraną i umytą włoszczyznę i trzy rodzaje mięs. Składniki zalać wodą, doprawić solą, pieprzem, wrzucić kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego, liście lubczyku i owoce jałowca, a następnie gotować go przez minimum 2-3 godziny. Następnie wywar trzeba dokładnie odcedzić.
Cebule obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cebula będzie miała lepszy smak, gdy będziemy ją smażyć na maśle. Gdy cebula się zeszkli, należy wlać na patelnię kieliszek wina i odrobinę wywaru. W takim sobie cebulę dusimy kilka minut, a później przekładamy do innego garnka i zalewamy resztą wywaru. Taki wywar gotujemy około pół godziny, żeby cebula sie nie rozgotowała.
W trakcie, gdy zupa będzie się gotowała możemy przygotować karmel. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzuć około 5 łyżek cukru. Gdy cukier się rozpuści, skarmelizuje i nabierze brązowego odcienia wlej go do zupy. Początkowo karmel się "skawali", jednak w trakcie gotowania ładnie połączy się z zupą.
Przelej zupę do żaroodpornego naczynia, na wierzchu połóż grzanki i posyp wszystko startym żółtym serem. Zupę włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika dosłownie na 5-10 minut, aż ser się rozpuści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz