wtorek, 24 kwietnia 2012

Wieprzowina z bazylią i marchewką

Składniki:
60 dag mielonej wiprzowej szynki
4 marchewki obrane i pokrojone w słupki
garść świeżej bazylii
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
1 pakryczka chilli, pokrojona w krążki
2 łyżki oliwy do smażenia

Sos:
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka imbiru
1 tbsp fish sauce
1/2 tsp sugar
sól i pieprz

Umyj i osusz bazylię a następnie porwij na małe kawałki. Rozgrzej oliwę (1 łyżkę) na patelni. Wrzuć czosnek i zeszklij. Dodaj mięso i przyrumień mieszając. Dodaj bazylię. Gdy listki zwiędną zdejmij mięso z patelni.
Na tą samą patelnię wlej kolejna łyżkę oliwy. Wrzuc marchewkę i podsmaż mieszając (ok. 1 min.). Dodaj 2 łyżki wody i przykryj patelnię aby marchewka zmiękła. Gdy woda się zredukuje o ok. 80%, wrzuć mięso z bazylią i dodaj sos (wszystkie składniki wcześniej wymieszaj razem). Wymieszaj i potrzymaj na ogniu przez chwilę. Możesz podać te danie z makaronem ryżowym. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz