wtorek, 24 kwietnia 2012

Zupa z fenkułu

Składniki:
2 bulwy kopru włoskiego
2 duże ziemniaki
1 por (biała część)
ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
kieliszek białego wina
marchewka c
ebula
seler naciowy
oliwa
masło
starty parmezan
sól pieprz

Ziemniaki obieramy kroimy w cienkie plasterki. Koper włoski kroimy w drobną kostkę, a pora w cienkie krążki. Siekamy drobno marchew, cebulę i selera naciowego i podsmażamy na oliwie z masłem, dodajemy ziemniaki, fenkuł i pora, chwilę mieszamy, dodajemy białe wino, a gdy ono odparuje, bulion, sól, czosnek i gotujemy warzywa do miękkości. Warzywa po ugotowaniu miksujemy, dodajemy świeżo starty parmezan (porządne dwie garście) i mieszamy zupę, aż ser się rozpuścił. Doprawiłamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz