środa, 25 kwietnia 2012

Placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Składniki:
6 średnich ziemniaków
1 filiżanka wędzonego łososia (drobno posiekanego)
3 łyżki majonezu
1 lyżeczka soku z cytryny
1 jajko
bułka tarta
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Dodatki:
jogurtowy sos czosnkowy
szczypiorek

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy zmiękną odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków (można zmielić). Dodajemy łososia, majonez, sok  z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Jajko wbijamy do miseczki, do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Z masy ziemniaczanej formujemy kotleciki, zamaczamy w rozmąconym jajku i obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Podajemy z sosem czosnkowym, posypane szczypiorkiem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz