sobota, 6 listopada 2010

Blok czekoladowy

Składniki:
4 opakowania petit beurre (4x100g )
1 szkl. rodzynek (namoczonych w gorącej wodzie i porządnie odsączonych)
200 ml wody
1 masło roślinne lub masło
¾ szkl. cukru (jeśli daję rodzynki) lub 1 szkl. jeśli bez rodzynek
3 łyżki kakao

Przygotować foremkę keksówkę wyłożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Do bardzo dużej miski wsypać mleko w proszku, połamane na kawałki herbatniki i rodzynki. Wymieszać suche produkty. Do garnuszka wlać wodę, włożyć masło, cukier i kakao. Mieszając – zagotować (cukier powinien się rozpuścić, a całość połączyć w jednolity płyn). Nie studzić. Do suchych produktów wlać połowę płynu i mieszać (np. drewnianą łyżką). Początkowo mieszanie idzie bardzo ciężko, a mleko w proszku zaczyna tworzyć grudki. Dolewać partiami pozostały płyn, i dość energicznie każdorazowo mieszać.Wyłożyć uzyskaną gęstą masę do foremki, ubić masę, by pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. Przykryć folią spożywczą. Przestudzone wstawić do lodówki, aż do porządnego stwardnienia (u mnie zwykle na całą noc). Kroić na małe porcje.Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz