poniedziałek, 15 listopada 2010

Gulasz piwny

Składniki:
2 łyżki smalcu najlepiej ze skwareczkami
2 duże cebule
50 dag łopatki/szynki wieprzowej
1 łyżka czerwonej papryki
1 łyżeczka kminku
1 butelka (0,5 l.) piwa
1 gruba kromka chleba razowego
1 łyżka mąki
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Cebulę kroję w gruba kostkę i wrzucam na roztopioną łyżkę smalcu, żeby ją przysmażyć na złoto. W tym czasie umyte i osuszone mięso kroję w grubą kostkę i szczodrze oprószam papryką. Kiedy cebule się przysmażą wrzucam mięso i obsmażam przez ok. 10 minut, tak by zamknąć pory z każdej strony. Posypuję mięso kminkiem i wlewam połowę piwa. Garnek przykrywam i duszę wszystko na najmniejszym możliwym ogniu przez ok. 45 minut. Kruszę chleb (bez skórki) i wsypuję do gulaszu. Wlewam resztę piwa i gotuję jeszcze na małym ogniu przez ok. 15 minut. Na patelni przygotowuję zasmażkę z 1 łyzki smalu i 1 łyżki mąki. Podaję do gulaszu i całość zagotowuję. Podaję z knedlikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz