piątek, 3 grudnia 2010

Nuggetsy

Składniki:
250 g mielonego mięsa drobiowego,
2 jajka,
bułka tarta,
2/3 paczki krakersów,
przyprawa do kurczaka,
sól.

Wykonanie:
Krakersy rozgniatamy na drobny pył i łączymy z częścią bułki tartej w proporcjach 1:3.Mielone mięso łączymy z jajkiem i bułką tartą (czystą - bez krakersów), dodając tej ostatnie tyle, aby powstała zwarta (nie lejąca), ale dająca się ławo lepić i formować masa. Solimy ją delikatnie, dodajemy przyprawę do kurczaka i dokłądnie mieszamy.Formujemy małe, płaskie kotleciki (najlepiej najpierw zrobić kulkę wielkości piłki do golfa, a później spłaszczyć ją rękami), które nastęnie maczamy w rozmąconym jajku i mieszance bułczano-krakersowej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż sie ślicznie zrumienią z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz