środa, 8 grudnia 2010

Chleb dla początkujących

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej chlebowej,
2 płaskie łyżeczki soli,
2 łyżeczki suchych drożdży,
1 1/8 szklanki ciepłej wody.

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie ze sobą łączymy. Wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto ma być dość zwarte, o konsystencji miękkiej plasteliny. Jeśli będzie zbyt twarde możemy dolać więcej wody, jeśli zbyt kleiste - dosypać troszkę mąki.Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ponownie krótko wyrabiamy, a następnie formujemy w zgrabny „wałeczek” wielkości formy do pieczenia.Keksówkę (ja użyłam 26 x 10 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy w niej ciasto, przykrywamy i odstawiamy na około 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Pieczemy przez 40 minut. Gotowy chleb jeszcze przez chwilę zostawiamy w wyłączonym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz